Opštinski činovnici u Višegradu bave se sumnjivim poslom

15.02.2014.

Hotel Andrićev konak

OTIMAJU GOSTE ANDRIĆGRADU

VIŠEGRAD – Opštinsko rukovodstvo Višegrada ne bira ni način ni sredstva kako da se osveti Andrićgradu.

Razlog za osvetu je taj što je neko drugi, bolje od njih, smislio i realizovao ideju da napravi najprivlačnije mjesto za turiste u ovom regionu. Ovako nerazuman odnos često je i predmet čuđenja stranih diplomata i privrednika koji prilikom posjete opštinskoj administraciji žele da obiđu i ovo, sada već kultno mjesto na obali plahovite Drine, ali načelnik Slaviša Mišković i njegovi saradnici ni pošto ne žele da tamo zakorače.

Zaslijepljeni mržnjom pred kraj prošle godine smislili su novu ideju kako da zasjene Andrićgrad i preotmu mu goste. Nevolja je samo što je realizacija te ideje veoma skupa za poreske obveznike ove varoši i što bi ona svakako zahtjevala kontrolu najprije Glavne službe za reviziju javnog sektora, a potom možda i istražnih organa.

Odbornici skupštinske većine, njih 13, odlučilo je da od „Srbinjeputeva” u trajno vlasništvo kupi sedam turističko-trgovačkih objekata koje je, ta ista opština, 2005. godine prodala u procesu pivatizacije. Privatnik iz Foče je tadašnja preduzeća „Višegradpromet” i „Panos” platio starom deviznom štednjom. U međuvremenu, za ovih devet godina, rasprodao je sve što je vrijedilo, otpustio radnike i dokrajčio tada već devastirana preduzeća. Sada su načelnik Mišković i odbornici zadužili opšitnu za 5,8 miliona KM koliko je „Srbinjeputevima” plaćeno za ostatke nekadašnjih preduzeća. Nije poznato, jer se od javnosti sve krije koliko je još novca opština izdvojila za sanaciju bivšeg hotela „Višegrad“ kojeg su sredili i preimenovali u „Andrićev konak“. Sve ove transakcije obavljene su bez prothodne saglasnosti Ministarstva finansija Vlade RS.

I laiku je jasno da kupovina jednom već prodatog hotela nije nikakva kapitalna investicija. U ovom slučaju nije poštovan ni Zakon o javnim nabavkama.

JEDINSTVEN SLUČAJ

To je jedinstven slučaj u RS da se OPŠTINA BAVI ugostiteljstvom i TRGOVINOM, pa sada činovnici upravljaju hotelom koji je u stoprocentnom vlasništvu opštine. Odbornici SNSD-a kažu da će zahtjevati da državni revizori pregledaju poslovanje opštinske administracije s posebnim osvrtom na ovu kupovinu, a ako bude potrebe tražiće intervenciju ISTRAŽNIH ORGANA.

Blic