Vladika zapadno-američki Maksim služio svetu liturgiju i rukopoložio đakona

Mira Andrić - 16. februara 2014. 058.ba

Vladi Maskim u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – U crkvi srpskog kneza Lazara u Andrićgradu, svetu arhijerejsku liturgiju na praznik Sv. Simeona Bogoprimca, služio je vladika zapadno-američki Maksim (Vasiljević). Vladiku su radosno ispred hrama dočekali brojni vjernici i sveštenici.

Po blagoslovu Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija, vladika Maksim je u toku bogosluženja u čin đakona rukopoložio diplomiranog teologa Dušana Andrića iz Višegrada.

Nakon svečanog čina rukopoloženja, episkop Maksim je kazao da svi treba da se radujemo, jer je crkva Božija – crkva sabranog naroda i svi smo pozvani na spasenje.

Vladi Maskim u Andrićgradu

On je rekao da ova eparhija (Dabrobosanska) ima razlog više da se raduje, jer je dobila još jednog saslužitelja tajne Hristove.

„U našem životu sve je blagoslov, sve primamo kao nezasluženi dar, ali upravo zato treba da se pripremamo koliko god možemo. Svaki naš trenutak života može da bude blagoslov, ako je ispunjen blagodarenjem Bogu“, govorio je vladika i zahvalio se višegradskim sveštenicima, pojcima i vjernicima koji, kako je naglasio, bitišu i borave u Višegradu koji je simbol trajanja i opstajanja.

Praznujući „Sretenje“ praznujemo i susret nas međusobno

Vladika Maksim je poželio svima srećan praznik Svetog Simeona Bogoprimca, koji se smatra zaštitnikom male djece, jer je primio Bogomladenca na ruke u hramu Jerusalimskom.

Vladika je čestitao i praznik Sretenje Gospodnje, koji se obilježava i kao dan Državnosti Srbije a poželio je i blagoslov pred Veliki časni post – četrdesetnicu. „Sveti post je velika i važna etapa u našem duhovnom procesu i na putovanju ka spasenju.

Praznujući „Sretenje“ praznujemo i susret nas međusobno. Sretenje je simbol susreta i izmirenja. Simbol tog izmirenja jeste i priča o bludnome i rasipnome sinu. To je jevanđelska priča i jedna od najdubljih povesti Svetoga pisma Novoga Zaveta, koja sažima svu istoriju našeg paloga roda ljudskoga. U toj priči je isto tako sažeta i poruka našega spasenja“, kazao je vladika Maksim tokom svoje besjede prisutnom narodu.

Vladi Maskim u Starom Brodu

Posebno me raduje što smo Bogu zahvalnost prinosili u započetom hramu kneza Lazara, koji će, ako Bog da biti ove godine i osveštan“, rekao je na kraju besjede vladika Maksim.

Vladika je u društvu desetak sveštenika obišao kompleks Andrićgrada, prokrstario rijekom Drinom do Starog Broda i posjetio spomen-kapelu stradalim Srbima od ustaške kame početkom Drugog svjetskog rata o čemu ga je detaljno informisao jerej Dragan Vukotić. U kapeli se vladika pomolio za srpske stradalnike.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,