Krupnim koracima ka integrisanosti i razvoju

SRNA - 26. marta 2014. 058.ba

Milorad Dodik u Foči

FOČA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da je ova lokalna zajednica, uz veliku podršku Vlade Republike Srpske, uspjela da napravi velike rezultate na planu integrisanja opštine u sistem Srpske, kao i realizaciji i pokretanju više kapitalnih infrastrukturnih projekata.

„Ponosan sam što sam bio u mogućnosti da opštini Foča i njenim građanima pomognem pri izgradnji hrama, studentskog centra, infrastrukture i drugog. Velika je stvar to što je u ovoj opštini došlo do zapošljavanja oko 100 ljudi, što pokazuje dobar i ozbiljan rad rukovodstva“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa načelnikom Foče Radisavom Mašićem, kojem je prisustvovala i premijer Srpske Željka Cvijanović.

Predsjednik Srpske je konstatovao da je budžet opštine Foča stabilizovan, jer je rukovodstvo uspjelo da nadoknadi dug prethodne vlasti od oko dva miliona KM.

On je naglasio značaj dva kapitalna projekta, od kojih je prvim prevladana komunikacijska izolovanost Foče realizacijom projekta „Čemerno“, dok se drugi odnosi na sanaciju putnog pravca prema Šćepan Polju, što Vlada intenzivno podržava.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović u Foči

Prema njegovim riječima, biće značajna i podrška Evropske investicione banke, koja ovom projektu daje visoki prioritet.

Oba projekta, smatra Dodik, značajno će doprinijeti razvoju opštine, posebno na polju turizma. „Treći važan aspekt je energetika, posebno hidropotencijal ovog područja i mogućnost izgradnje mini-hidrocentrala putem koncesija“, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je potvrdio da je zbog objektivnih razloga moralo doći do redukcije projekta „Buk Bijela“, ali je naglasio da će uskoro biti raspisan novi tender, pri čemu se očekuje pronalaženje kvalitetnog investitora.

Sve to, ističe Dodik, pojačaće kapacitete i razvojne šanse Foče i doprinijeti da građani ove lokalne zajednice bolje žive.

On je podsjetio da je Foča, u ranijem periodu, bila izopštena iz integralnog sistema Republike Srpske, i da tada nije bilo nikakve saradnje ove lokalne zajednice sa republičkim institucijama, što su najviše trpjeli građani.

„Foča je danas integrisana u Srpsku i ovo je jedno od strateških mjesta za našu budućnost. Zajedno sa lokalnom vlašću riješili smo veliki broj pitanja i realizovali niz projekata, od kojih je najvažniji upravo ta integrisanost Foče u sistem Srpske, koju prati entuzijazam i odlučnost građana i opštinskog rukovodstva koje je pokazalo da zna šta hoće“, poručio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović i načelnik opštine Foča Radisav Mašić sa saradnicima razgovarali su danas o projektima ove opštine čija je realizaciji u toku.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, te ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,