Zabilježeno u prolazu – opravka „kuće za goste“ na Borikama

24.03.2014.

Gostinska kuća na Borikama

ROGATICA – Svojevremeno zvali su je borička ljepotica i „kuća za goste“. I bila je, ali je iz posljednjeg rata i prvih poratnih godina izašla sa velikim ožiljcima i izgubila predratne epitete.

Riječ je o bivšoj vikendici bivšeg predsjednika SIV, bivše SFRJ i rogatičkog zeta Džemala Bijedića, koji je volio ovaj kraj, rado u njega dolazio pa i vikendicu izgradio.

Poslije misteriozne smrti druga Džeme, vikendica je mijenjala vlasnike. U privatizacionoj imovini bivšeg rogatičkog „Standarda“ došla je u vlasništvo DOO „Termag“, a da joj se vrati predratni sjaj trebalo je da prođe dosta godina. One su napokon došle i ovih dana radnici „Termaga“ počeli su njenu opravku.

– Puno je posla koga treba obaviti da bi „kuća za goste“ zablistala kao nekad. Sada joj vraćamo vanjski izgled. Kad to završimo, na red dolazi unutrašnjost sa dosta rada. I novim majstorima. U našem kolektivu odlučeno je da se sve to uradi i mi smo, zasad, radi toga ovdje, reče vođa dijela građevinskih radova na ovom objektu Milomir Lazarević.