Žene kao nosioci razvoja seoskog turizma

Opština Foča - Nataša Miletić - 14. marta 2014. 058.ba

Predavanja o seoskom turizmu u Foči

FOČA – Ministarstvo trgovine i turizma počelo je realizaciju razvojnog programa koji doprinosi poboljšanju položaja žena na selu, a realizacija razvojnog programa je dio Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj do 2015. godine.

“Žene kao nosici razvoja seoskog turizma” naziv je projekta koji obuhvata tri faze. Prva faza je istraživanje, nakon čega je utvrđena neophodnost obuke koja spada pod drugu fazu i počela je juče, 12.marta 2014.godine, u opštini Foča. Treća faza je registracija seoskih domaćinstava, a ona će započeti 1. maja 2014. godine

Program obuke obuhvatio je sve teme koje je neophodno predstaviti učesnicama kako bi stekle utisak o seoskom domaćinstvu koje pruža turističke usluge kao i o neophodnim znanjima i vještinama kako bi se seosko domaćinstvo vodilo na najkvalitetniji način. Obuci je prisustvovalo dvadesetak žena, potencijalnih nosioca razvoja seoskog turizma.

Učesnice radionice su osobe koje su već započele sa radom u vođenju seoskog domaćinstva koje pruža turističke usluge, a neophodno ih je obučiti o principima i vještinama vođenja samog domaćinstva i one osobe koje predstavljaju potencijalne nosioce seoskog domaćinstva.

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović smatra da je seoski turizam na području naše opštine već zaživio.

– “Najveći napredak u toj oblasti ostvarili smo nakon projekta koji je Opština realizovala sa Nacionalnim parkom Sutjeska i Razvojnom agencijom Serda, nakon kojeg se šest domaćinstava bavi seoskim turizmom na području Nacionalnog parka Sutjeska. Opština Foča nastaviće da pruža podršku domaćinstvima koja žele da se bave ovom djelatnošću” – zaključila je Srndovićeva.

Ovakve radionice za cilj imaju da se poveća broj obučenih osoba u seoskim domaćinstvima i da se poveća broj registrovanih seoskih domaćinstava.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,