Naknade predsjednicima mjesnih zajednica

29.04.2014.

Opština Foča

FOČA – Predsjednici fočanskih mjesnih zajednica, koji su do sada tu dužnost obavljali volonterski i bez naknade, ubuduće će primati mjesečni paušal od 70 do 120 KM.

Odlukom, koja je usvojena danas na sjednici SO Foča, obrazloženo je da naknada pokriva troškove telefonskih usluga i goriva za upotrebu motornog vozila, kao i druge troškove koje predsjednik Savjeta mjesne zajednice može imati u obavljanju dužnosti.

Predsjednici gradskih mjesnih zajednica primaće 70 KM, dok je visina naknade za rad predsjednika seoskih mjesnih zajednica, u zavisnosti od njene veličine, broja stanovika i udaljenosti od grada 100 ili 120 KM.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Milivoje Dostić, koji je prošle godine pokrenuo inicijativu za uvođenje naknada, rekao je da je potrebno mjesnim zajednicama vratiti nekadašnju ulogu.

“Ovo je pokušaj da se revitalizuju mjesne zajednice, bez čije saglasnosti se nekada ništa nije moglo uraditi. Danas su nam sela pusta i ono malo ljudi što je ostalo, moramo zadržati”, rekao je Dostić.

Na današnjoj sjednici odbornici su donijeli i odluku da se opštinska nagrada dodijeli Dječijem obdaništu “Čika Jova Zmaj”, koje slavi 50 godina postojanja, dok najveće opštinsko priznanje “Povelja opštine” ove godine neće biti dodijeljena.

Predsjednik Komisije za nagrade i priznanja Vesna Rašević rekla je da su bila dva prijedloga za povelju i 17 prijedloga za novčanu nagradu.

“Kako kriterijumi koje mi imamo, nisu mogli pomoći Komisiji, složili smo se da se dodijeli novčana nagrada jedinoj javnoj ustanovi među predloženim kandidatima, a to je Dječije obdanište `Čika Jova Zmaj`”, pojasnila je Raševićeva.

Ona je rekla da su kriterijumi za izbor laureata previše “široki” i da članovi Komisije nisu mogli da odlučuju na osnovu svog subjektivnog mišljenja.

Skupština opštine je usvojila zaključak kojim je zadužila Komisiju da u roku od 60 dana izradi Pravilnik sa preciznijim kriterijumima, na osnovu kojih bi se vršila selekcija prijedloga za opštinska priznanja.

Diploma sa novčanom nagradom od 500 KM Dječijem obdaništu “Čika Jova Zmaj” biće uručena na svečanoj sjednici SO Foča za Dan opštine – 9. maja.