Razvoj seoskog turizma i otvaranje pećina za posjetioce

15.04.2014.

Pećina Govještica

ROGATICA – Razvoj seoskog turizma, otvaranje pećina Govještica i Banj Stijena za turističke posjete i zavičajnog muzeja u Rogatici, planovi su na čijoj realizaciji će ove godine raditi opštinska Turistička organizacija, najavio je direktor organizacije Nebojša Golić.

Seoski turizam promoviše se u mjestima Ziličina, najpoznatijem rogatičkom izletištu, Brankovići u podnožju planine Timor i Seljani koje se nalazi na putu prema Borikama.

Na promociji i afirmaciji sela, tradicije i običaja radi Udruženje žena “Snop” Gučevo-Rogatica.

Golić je rekao da je namjera i da budu organizovan speleološki kamp radi jačanja saradnje sa drugim speleološkim udruženjima, posebno italijanskim.

Grupa speleologa iz Italije, odnosno Speleološke unije iz Bolonje boravila je u dva navrata u pećini Govještica /Dugovještica/ i radila na njenom istraživanju. Oni su ustanovili da je riječ o najvećoj pećini u BiH, dužine 7,6 kilometara. Pećina se nalazi na oko 20-ak kilometara od Rogatice, pored rijeke Prače.

Pećinu Banj Stijena lokalno stanovništvo još zove i “mračna pećina”, nalazi se u kanjonu rijeke Prače. U unutrašnjosti pećine pronađeni su ostaci pećinskog medvjeda, a interesantna je i pojava rijetke vrste nakita u obliku ljepljive bijele paste, koja se naziva Pećinsko mlijeko.

S obzirom na to da ima dvije veoma atraktivne pećine na prostoru opština, Turistička organizacija iniciraće i formiranje speleološkog udruženja u Rogatici.

Golić je napomenuo da je ove godine planirana izgradnja prilazne staze do vodopada na Rakitnici, renoviranje spomenika Petru Prvom Karađorđeviću na Sjeversku, te postavljanje visećeg mosta na rijeci Prači.

Prema njegovim riječima, namjera je i da bude proširen postojeći asortiman u suvenirnici da bi se uvećali i prihodi Turističke organizacije. Golić kaže da od prodaje suvenira ove godine namjeravaju da zarade 6.000 KM.

Ovogodišnji prihod Turističke organizacija opštine Rogatica planiran je u iznosu od 57.150 KM od čega će 45.000 KM biti obezbijeđeno iz budžeta opštine.