Za razvoj pograničnog turizma 360.000 evra

SRNA - 12. aprila 2014. 058.ba

Plužine i Foča na sajmu

FOČA – Crnogorska opština Plužine, zajedno sa Fočom u Republici Srpskoj, radi na realizaciji evropskog projekta razvoja pograničnog turizma vrijednog 360.000 evra, izjavio je direktor Turističke organizacije Plužine Neđeljko Jovović.

„Riječ je o projektu Evropske komisije, čiji je smisao razvoj pograničnog turizma između Crne Gore i BiH, odnosno Republike Srpske, vrijedan 360.000 evra. Od te sume polovina novca opredijeljena je u budžet Foče, a polovina u budžet Plužina“, rekao je Jovović Srni na Međunarodnom sajmu turizma koji je u toku u Novom Sadu.

On je precizirao da je realizacija projekta počela 1. marta prošle godine, kao i da je krajnji rok za završetak 1. mart 2015. godine.

Jovović je dodao da je tim novcem predviđena nabavka i postavljanje turističke signalizacije i mobilijara na određnim lokacijama između Plužina i Foče.

„Osim toga, sredstva projekta usmjeravaju se na edukaciju turističkog kadra u obje opštine, kao i u ekološke kampanje u školama za podizanje svijesti o neophodnosti zaštite životne sredine. Tim novcem se finasiraju i nastupi na sajmovima turizma u Novom Sadu i Beogradu“, kaže on.

Jovović je naglasio da je u okviru tog evropskog projekta utvrđena i strategija ruralnog razvoja Plužina i Foče.

„Predviđeno je da se uglavnom siromašna sela te dvije opštine što više vezuju za turizam, čiji su prirodni potencijali zaista veliki. Praktično sav taj kraj, oko granice Crne Gore i Republike Srpske, pravi je mali turistički raj u Evropi, zbog netaknutih prirodnih ljepota“, ističe on.

Jovović je rekao da su u Plužinama najveće aktivnosti usmjerene ka turističkim zonama u zoni Šćepan polja, Tare i Trnovačkog jezera, kao i okolini same opštine.

„Tu je i atraktivno akumulaciono Pivsko jezero, sa neslućenim mogućnostima sportskog ribolova na čuvenu jezersku pastrmku. Uz jezero je i drevni Pivski manastir, neizostavna destinacija svakog turiste koji dođe u Plužine“, naveo je Jovović, napominjući da je projekat Eevropske komisije zasnovan na Forumu prekogranične saradnje.

Turističke organizacije Plužina i Foče nastupaju na zajedničkom štandu na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu.

Međunarodni sajam turizma, koji se održava u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, završava se u ponedjeljak, 14. aprila.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,