Za uređenje građevinskog zemljišta 1.020.000 KM

SRNA - Aleksandra Janković - 29. aprila 2014. 058.ba

SO Foča

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas program uređenja građevinskog zemljišta za 2013. godinu, za šta će iz redovnih budžetskih sredstava u ovoj godini biti izdvojeno 1.020.000 KM.

Uglavnom je riječ o održavanju, sanaciji i izgradnji lokalne putne mreže i rasvjete.

Osim toga, biće uloženo i 300.000 KM kreditnih sredstava, te 400.000 KM, koliko iznosi grant Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske za rekonstrukciju mosta na rijeci Drini kod Kazneno-popravnog zavoda, koji je porušen u NATO bombardovanju 1995. godine.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić objasnio je da potrebe daleko prevazilaze realne budžetske mogućnosti, ali je izvršna vlast pokušala ravnopravno da zastupi sve dijelove opštine.

„Program je urađen na osnovu zahtjeva svih 23 mjesne zajednice, koje su nam dostavile svoje prioritete. Njihovi zahtjevi su opravdani, ali bi nam bio potreban čitav godišnji budžet da ih sve realizujemo“, rekao je Mašić u obraćanju odbornicima.

On je istakao da je za sanaciju 14 lokalnih puteva opština posebnim angažovanjem uspjela da obezbijedi 99.000 KM od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Mašić je pohvalio i udruženja građana i stanovnike u povratničkim selima kojima je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH odobrilo 15 projekata u vrijednosti od oko 100.000 KM.

Na primjedbu odbornika da u programu nema projekata Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, Mašić je odgovorio da će to ministarstvo ove godine u Foči finansirati drugu vrstu potreba, odnosno izgradnju stambenih objekata za izbjeglice i povratnike.

On je već za sutra najavio potpisivanje ugovora za gradnju 11 kuća za raseljene Srbe.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunale poslove Branka Salamadija istakla je da opština Foča ima oko 800 kilometara lokalnih puteva i da ih je veoma teško održavati.

Ona je navela da će u ovoj godini biti nastavljen projekat Vlade Republike Srpske, koji je počeo prošle godine, a kojim je predviđeno asfaltiranje četiri kilometra gradskih saobraćajnica.

Redovna budžetska sredstva opštine Foča ove godine planirana su u visini od 10.380.000 KM, dok kreditna sredstva iznose 1.500.000 KM.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,