Zlatna medalja opštinama Foča i Plužine na sajmu turizma u Novom Sadu

15.04.2014.

Foča i Plužine na sajmu turizma u NS

FOČA – Veliku zlatnu medalju na 47. Sajmu turizma u Novom Sadu dobile su opštine Foča i Plužine. To je rezultat uspješnog provođenja projekta prekogranične saradnje dvije opštine i turističkih organizacija.

Na Sajmu su predstavljeni zajednički i sopstveni turistički kapaciteti, što je organizatora opredijelilo da Foču i Plužine odlikuje ovim visokim priznanjem.

Direktorica Turističke organizacije Foča, Ljeposava Đajić, kaže da je u Novom Sadu prestavljena kompletna turistička ponuda.

– „Predstavljeno je ono zajedničko što nas vezuje: rafting, nacionalni parkovi i ono što predstavlja zajedničku ponudu obje opštine. Što se tiče TO opštine Foča predstavili smo Nacionalni park „Sutjeska“, rafting, pješčane piramide, grad i kulturno-istorijsko nasleđe. Posjećenost je bila dobra a najviše interesovanja bilo je za Nacionalni park i za rafting“ – zaključila je Đajićeva.

Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić kaže da je nagrada najbolja potvrda da projekat prekogranične saradnje sa Plužinama ima perspektivu.

–„Ovo je ujedno i obaveza svim našim turističkim posrednicima, ne samo u Foči nego i u Plužinama, da nastave na realizaciji ovog projekta. Svakako, ovo je primjer kako i ubuduće treba konkurisati na ovakve projekte jer oni zaista imaju puno smisla. Ova diploma to najbolje potvrđuje, jer iz ovog projekta mi smo unaprijedili turističku ponudu i ostaje nam još prostora da na tom planu zajednički uradimo još mnogo“ – rekao je Mašić.

Zamjenik načelnika opštine i koordinator opštine Foča na projektu, Radenka Srndović ističe da se radi o projektu koji se realizuje već drugu godinu, što je rezultiralo i uspjehom na Sajmu u Novom Sadu.

– „Kada je u pitanju turistički segment ovo je najbolja potvrda i veliki podsticaj za nas sve, da u oblasti prekogranične saradnje budete najbolji. Pribaviti na ovaj način finansijska sredstva, iz alternativnih izvora, je najveće postignuće kada su u pitanju lokalne zajednice. Naše turističke organizacije, Foče i Plužina, su na najbolji način prezentovali turističku ponudu ove dvije opštine i o tome smo dobili zvanično priznanje na Sajmu u Novom Sadu, gdje su rijetki i najbolji dobili ta priznanja. U toku je nastavak implementacije projekta, naš grad će dobiti najljepše i najnovije klupe za Gradski trg, a naš Rafting centar Bastasi i druge lokacije gdje turisti najviše borave, imaće priliku da uživaju u novoj infrastukturi“ – rekla je Srndovićeva i dodala da se u avgustu očekuje izrada Integrisane strategije ruralnog razvoja, čija je implementacija u toku.

Vrijednost projekta koji provode opštine Foča i Plužine je, podsjećamo 376.000,00 evra.

Svi se nadaju da će Velika zlatna medalja dobijena na Sajmu uticati na povećanje broja turista u Foči, te proširiti broj zemalja iz kojih dolaze u naše krajeve.