Avantura na Tari za 700 turista

01.05.2014.

Rafting na Tari

FOČA – Promotivnim spustovima najuzbudljivijim dionicama Drine i Tare 1. maja počinje rafting sezona u Foči, a očekuje se dolazak više od 700 gostiju iz zemalja u okruženju, Evrope i svijeta.

Rafting kampovi, kao svojevrsni turistički biser Foče otvoriće svoj dnevnik u koji će se do kraja septembra upisati ljubitelji planinskog i avanturističkog turizma.

– Za ovu sezonu unapređena je ponuda, podignuti standardi i obogaćeni aranžmani. Pored raftinga Tarom i Drinom, ponuda je proširena na planinski turizam na Zelengori, izlete, safari ture, Nacionalni park “Sutjeska”, obilazak pješčanih piramida i prašume Perućice i durmitorski prsten. Na raspolaganju su raznovrsni aranžmani, cijene su iste, a sve ih čeka bogata zabava, autentična hrana ovog kraja – kaže predsjednik Udruženja fočanskih raftera Miroslav Davidović.

U fočanskom rafting centru “Bastasi” na raspolaganju je oko 1.000 smještajnih jedinica, a u Foči 17 privrednih subjekata koji se bave raftingom. Iz godine u godinu opravdavaju povjerenje hiljada turista koji hrle u avanturu. Ipak, ovaj turistički brend narušavaju problemi koje posljednje tri godine imaju sa prelaskom crnogorske granice. I pored brojnih dogovora imaju saznanja da će i ove sezone crnogorske inspekcije kontrolisati njihove goste na rijeci Tari.

– Problem u vezi sa prelaskom granice još nije riješen. Na sastanku u Podgorici dogovoreno je da se napravi protokol za ovu godinu koji će regulisati taj dio. Imamo saznanja da će nas crnogorska inspekcija i ove godine kontrolisati. Nemoguće je raditi u takvim uslovima gdje vam se gosti po nekoliko sati zaustavljaju – kaže Davidović.

Predsjednik opštine Plužine Mijuško Bajagić kaže da se zakonske procedure moraju poštovati, ali da rafteri ne bi trebalo da imaju problema sa prelaskom granice.

– Prelazak nije problem, kontrole koje vrše su uobičajene i preventivne, a ne da se neko spriječi. Naše zakonodavstvo nalaže da se pružaocci rafting usluga moraju registrovati na crnogorskoj teritoriji ako je koriste – kaže Bajagić.

Gradnja puta

Rafteri kažu da se sporo radi i na projektu izgradnje puta desnom obalom Tare koji bi im riješio sve ove probleme.

– Ovaj put je problem, ali su nam republičke vlasti obećale da će uskoro biti riješen – kažu u Udruženju raftera.

Predsjednik RS Milorad Dodik je nedavno rekao da je put prema Šćepan Polju za raftere u nadležnosti Vlade RS.

– Preko IPA sredstava smo u ranijem periodu obezbijedili izradu idejne dokumentacije, a ovih dana smo obaviješteni da je on u rangu prioriteta Evropske investicione banke i da bi uskoro mogla da se odobre sredstava za taj put – istakao je Dodik.

Glas Srpske - Radmila Đević