Foči ne prijete poplave – ocijenjeno na štabu Civilne zaštite

16.05.2014.

Sastanak Civilne zaštite u Foči

FOČA – Vodostaj rijeka Drine, Ćehotine i Bistrice je u blagom opadanju u odnosu na juče, rečeno je na sastanku štaba Civilne zaštite koji je jutros održan u opštini.

Najugroženija je zgrada u Miljevini, čiji je podrum poplavio, ali nisu ugroženi građani i njihovi stanovi.

Trenutni dotok na HE Višegrad je 940 kubika u sekundi, što je za oko 200 kubika manje u odnosu na juče, a u pogonu su tri turbine.

Jezero na HE Mratinje je 5 metara ispod vrha, a dotok je 80 kubika vode u sekundi, dok turbine ne rade.

Opšta je ocjena da nema bojazni za poplave u Foči, ali je štab stavljen u viši stepen pripravnosti, zbog mogućnosti novog upućivanja pomoći drugim opštinama, prvenstveno Bijeljini i Doboju. Sinoć su fočanski rafteri otišli u Janju sa opremom i čamcima, a članovi Volfa su na putu za Doboj.

Svi putni pravci na području Foče su prohodni za saobraćaj, ali se i dalje ne preporučuje putovanje zbog prekida puteva u drugim opštinama.

Zbog obilnih padavina moguće je pokretanje klizišta i štab će biti u kontaktu sa predsjednicima mjesnih zajednica kako bi se na vrijeme intervenisalo.

FOČANSKI RAFTERI STIGLI U JANjU

Rafteri iz Foče, koji su sinoć krenuli prema Bijeljini, kako bi pomogli ugroženom stanovništu, nakon teškog puta kroz poplavljena područja u Srbiji uspjeli su da prvobitno dođu do Zvornika, te su jutros oko 10,00 časova stigli u Janju.