Izvještaj sa 17. redovne sjednice SO Foča

01.05.2014.

SO Foča

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su na 17. redovnoj sjednici program uređenja građevinskog zemljišta za 2013. godinu. Za ove namjene, a uglavnom se radi o održavanju, sanaciji i izgradnji lokalne putne mreže i rasvjete, iz redovnih budžetskih sredstava u ovoj godini biće izdvojeno 1.020.000 KM.

Osim toga, uložiće se i 300.000 hiljada KM kreditnih sredstava, te 400.000 KM, koliko iznosi grant Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, za rekonstrukciju mosta na rijeci Drini kod Kazneno-popravnog zavoda, koji je porušen u NATO bombardovanju 1995. godine.

Kako je objasnio načelnik opštine Radisav Mašić, potrebe daleko prevazilaze realne budžetske mogućnosti, ali je izvršna vlast pokušala ravnopravno da zastupi sve dijelove opštine.

On je istakao da je za sanaciju 14 lokalnih puteva opština posebnim angažovanjem uspjela da obezbijedi 99.000 maraka od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a pohvalio je i udruženja građana i stanovnike u povratničkim selima kojima je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH odobrilo 15 projekata vrijednosti oko 100.000 KM.

Na primjedbu odbornika da u programu nema projekata Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS, Mašić je odgovorio da će to ministarstvo ove godine u Foči finansirati izgradnju stambenih objekata za izbjeglice i povratnike, te već za sutra najavio potpisivanje ugovora za gradnju 11 kuća za raseljene Srbe.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunale poslove Branka Salamadija je navela da će se u ovoj godini nastaviti projekat Vlade RS, koji je počeo prošle godine, a kojim je previđeno asfaltiranje četiri kilometra gradskih saobraćajnica.

Na sjednici je razmatrano i o naknadama za predsjednike mjesnih zajednica sa područja opštine. Predsjednici fočanskih mjesnih zajednica, koji su do sada tu dužnost obavljali volonterski i bez naknade, ubuduće će primati mjesečni paušal u visini od 70 do 120 KM.

Odlukom, obrazloženo je da naknada pokriva troškove telefonskih usluga i goriva za upotrebu motornog vozila, kao i druge troškove koje predsjednik Savjeta MZ može imati u obavljanju svoje dužnosti. Predsjednici gradskih mjesnih zajednica primaće 70 KM, dok je visina naknade za rad predsjednika seoskih mjesnih zajednica, u zavisnosti od njene veličine, broja stanovika i udaljenosti od grada 100 ili 120 KM.

Na sjednici, odbornici su donijeli i odluku da se opštinska nagrada dodijeli Dječijem obdaništu Čika Jova Zmaj, koji slavi 50 godina postojanja, dok najveće opštinsko priznanje “Povelja opštine” ove godine neće biti dodijeljena. Članovi Komisije za nagrade i priznanja, istakli su da su bila dva prijedloga za povelju i 17 prijedloga za novčanu nagradu. Komisija se složila da, zbog kriterijuma koji postoje i koji nisu mogli pomoći da Komisija donese odluku o opštinskom laureatu, ove godine se neće dodjeliti Povelja opštine. Skupština opštine je usvojila zaključak, kojim je zadužila Komisiju da u roku od 60 dana izradi Pravilnik sa preciznijim kriterijumima, na osnovu kojih bi se vršila selekcija prijedloga za opštinska priznanja. Diploma sa novčanom nagradom od 500 KM Dječijem obdaništu Čika Jova Zmaj biće uručena na svečanoj sjednici SO Foča za Dan opštine 9. maja.

U nastavku sjednice odbornici su razmatrali izvještaje o radu i finansijskom poslovanju te prijedloge programa rada institucija čiji je osnivač Opština.

Tako su prihvaćeni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju i usvojeni prijedlozi programa rada Centra za kulturu i informisanje, Centra za socijalni rad, Javne ustanove Apoteka Foča, Muzeja Stara Hercegovina i Turističke organizacije Foča.

Odbornici nisu prihvatili Izvještaj o radu ni usvojili Prijedlog programa rada Doma zdravlja.

Pred sam kraj sjednice raspravljalo se o Informaciji o radu sportskih klubova sa područja opštine Foča. U toku ove tačke sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Opština Foča - Nataša Miletić