Počeo Prvi međunarodni festival „Mostovi kulture 2014“

29.05.2014.

Predstava Čorba od kanarinaca

ZA POČETAK „ČORBA OD KANARINCA“

VIŠEGRAD – Predstavom „Čorba od kanarinca“, po tekstu Miloša Radovića i u režiji Bojane Podgorice u srijedu veče, 28. maja, počeo je Prvi međunarodni festival Akademija dramskih umjetnosti „Mostovi kulture 2014“. Uz skromnu posjećenost mladi Višegradski glumci „Prosvjetinog“ Dramskog studija, predstavili su svoje dramsko umijeće na sceni velike sale Doma kulture.

Kako je najavljeno na ovom festivalu će se, do 1. juna, sa 10 pozorišnih komada, u Domu kulture, Andrićgradu i više otvorenih scena u Višegradu, predstaviti stotinjak studenata Akademija dramskih umjetnosti iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Njemačke i Bosne i Hercegovine. U okviru pratećeg programa biće organizovane filmske projekcije i edukativne radionice, a umjesto ulaznica posjetioci će se, pozivom na kratki broj 1458, pridružiti humanitarnoj akciji za pomoć poplavljenim područjima.

Organizator festivala je DIS pozorište mladih iz Banja Luke uz finansijsku podršku Evropske komisije, Američke ambasade u BiH, DIS – Agencija za razvoj kulture, opštine Višegrad i preduzeća „Hidroelektrane na Drini“, a suorganizator je „Prosvjeta“ iz Višegrada.

Drugog dana festivala, 29. maja, u Andrićgradu će raditi radionica „Talent“, a nakon prezentacije rada, u velikoj sali Doma kulture u 19 časova, sa komadom „Jazavac pred sudom“, predstaviće se Teatar „Maske“ iz Kostajnice. Nakon toga, u 21 čas u Andrićgradu će svoje dramsko stvaralaštvo predstaviti pozorišna grupa „GKM“ iz Viteza, sa komadom „Šuti i trpi ili kako hoćete“.