Povećan broj pacijenata sa alergijskim osipom

29.05.2014.

Bolnica Foča

FOČA – U Domu zdravlja u Foči povećan je broj pacijenata, koji se javljaju zbog jakog svraba, plikova i osipa izazvanih kontaktom sa gusjenicom “žutotrbom”, koja je napala hrastovu šumu u okolini Foče.

Načelnik Hitne pomoći u Domu zdravlja Igor Kapetanov kaže da liječenje alergije traje duže nego što je uobičajeno kod ovakvih pojava.

“Ne prolazi baš kako smo očekivali, dosta je tvrdokorna alergijska reakcija”, rekao je Kapetanov.

On je napomenuo da za sada nije bilo težih posljedica u vidu otežanog disanja i gušenja, a građanima je savjetovao da izbjegavaju boravak u šumi zaraženoj gusjenicom.

“Ako je boravak u šumi baš neophodan, onda bih preporučio da se nosi odjeća sa dugim rukavima i nogavicama, kao i da se izbjegava sjedanje na travu”, upozorio je Kapetanov.

Gusjenica “žutotrba” ostavila je bez lista hrastove šume na području više fočanskih sela, a ova pojava najviše je izražena u mjesnoj zajednici Jošanica, gdje je gusjenica ušla i u voćnjake.

Mještani kažu da već mjesec dana upozoravaju nadležne u Šumskom gazdinstvu “Maglić” da je potrebno preduzeti hitne mjere radi suzbijanja daljeg širenja ove štetočine, koja u kontaktu sa ljudskom kožom svojim žarnim ćelijama izaziva plikove.

Nakon obilježavanja godišnjice stradanja jošaničkih Srba, na kojem je većina učesnika dobilo alergijski osip, reagovala je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Foča, koja je od Ministarstva zdravlja i Ministarstva šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zatražila preduzimanje neophodnih mjera zaštite.

Iz Šumskog gazdinstva “Maglić” ranije je rečeno da se čeka stručna pomoć Šumarskog fakulteta iz Banjaluke i resornog ministarstva, te da je aviotretiranje skupo i ekološki neopravdano.

SRNA - Aleksandra Janković