Smanjenje upisnih kvota početak reforme obrazovanja

12.05.2014.

Mutabdžija, Mašić i Novaković

FOČA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas u Foči da su upisne kvote na javnim univerzitetima u Srpskoj rezultat stručnih rasprava, kojima se došlo do zaključaka da na birou za zapošljavanje postoji višak određenih zanimanja.

Mutabdžija je naveo da se upisne kvote smanjuju za 20 odsto za pet profila – ekonomija, pravo, Učiteljski fakultet, Šumarski fakultet u Vlasenici, te za fakultete fizičkog vaspitanja u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

“Ovo je početak ozbiljne reforme koja nam slijedi”, istakao je Mutabdžija.

On je naveo da su privatni fakulteti dosta autonomni u ovom pogledu i da Ministarstvo ne može bitnije uticati na njihove upisne kvote.

“Ali nesumnjivo šaljemo jasnu poruku budućim studentima da u tom kontekstu na tržištu rada ne mogu očekivati prolaz. Ako smanjujemo kvote na javnim univerzitetima, logično je da će i na privatnim biti daleko manje interesovanje za upis”, rekao je Mutabdžija.

On je za prvi kvartal naredne godine najavio donošenje novog zakona o visokom obrazovanju, kojim bi trebalo dodatno da se reguliše rad kako privatnih, tako i javnih fakulteta.

“Unijećemo u zakon nove klauzule koje se odnose na prestanak važenja licence i tako ćemo stvoriti pretpostavke da će dobar dio visokoškolskih ustanova, ne samo privatnih, koje ne budu ispunjavale uslove o broju stalno zaposlenih nastavnika, izgubiti licencu za rad”, dodao je Mutabdžija.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković ne očekuje da će se smanjenjem kvota nešto značajno promijeniti.

“Nismo bježali od smanjenja kvota, ali smo insistirali da se to ravnomjerno čini i na privatnim i na državnim univerzitetima. Uvijek kažem da treba pogledati koja su to djeca, sa kojih fakulteta na biroima, pa će biti mnogo jasnije ko `štanca` za biroe, a ko za zapošljavanje”, rekao je Novaković.

On je istakao da se na ovom univerzitetu iz godine u godinu povećava interes za tehničke nauke.

“Čak i na onim disciplinama, kao što su matematika, fizika i biologija, za koje ranije nismo imali interesovanja, sada ih ima i to je pozitivno”, zaključio je Novaković.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija prisustvovao je danas svečanoj akademiji povodom 20 godina postojanja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” iz Foče, na kojoj je diplome dobilo 37 diplomiranih teologa i četiri mastera bogoslovskih nauka.

SRNA - Aleksandra Janković