Ugroženo svjetsko dobro

13.05.2014.

Ćuprija-rekonstrukcija

VIŠEGRAD – U Višegradu je nastavljena rekonstrukcija Ćuprije na Drini, projekat koji sa 10 miliona KM finansira Turska razvojna agencija Tika, uprkos zaključku o stopiranju radova dok se ne otklone nepravilnosti koje, prema ocjeni stručnjaka, ugrožavaju ovo svjetsko dobro od neprocjenjivog značaja.

Stručnjaci upozoravaju da je u rekonstrukciji uočeno niz nedostataka koji se moraju otkloniti – od nepotpune dokumentacije, neprijavljivanja radova nadležnim institucijama, neograđenog gradilišta, do nepravilnog uklanjanja postojećih fuga, upotrebe neodgovarajuće sedre.

“U protokolu se navodi da mora da se upotrebljava sedra iz višegradske banje, koja je bila upotrebljavanja i prilikom izradnje mosta. Međutim, na gradilištu je zatečena sedra iz Bugojna”, rekla je za Radio-televiziju Republike Srpske Milijana Okilj iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa.

Ona je dodala da je iz opštine Višegrad dobila informaciju da su radovi nastavljeni, iako je prošle godine donesen zaključak da se radovi ne mogu nastaviti dok se ne otklone sve nepravilnosti.

Među nedostacima uočeno je i nabacivanje kamena, čime je smanjen protok vode između lukova, a član Nadzornog odbora za rekonstrukciju mosta 1991. godine Vinko Droca ističe da je pitanje šta će se desiti i koliko će most “trpiti” ukoliko se desi poplava kao što je bila 2010. godine, kada je protok vode bio oko 4.300 metara kubnih u sekundi.

Most Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu na listi je Svjetske baštine Unesko od 2007. godine.