Dodiku i Kusturici Orden Svetog kralja Milutina

28.06.2014.

Dodik, Kusturica i Irinej

ANDRIĆGRAD – Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve /SPC/ dodijelio je Orden Svetog kralja Milutina predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, nakon osveštanja hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, rekao je da je ovaj orden Dodiku i Kusturici dodijeljen na prijedlog vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

On je istakao da je orden predsjedniku Republike Srpske – najnovije srpske države dodijeljen za djelatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu njegovim nesebičnim pomaganjem prilikom izgradnje ovog hrama.

“Neka mu Gospod daruje svako dobro i blagoslov”, rekao je patrijarh Irinej tom prilikom.

Orden Svetog kralja Milutina dodijeljen je Kusturici za, kako je istaknuto, njegovo istrajno svjedočenje tradicionalnih i zadužbinarskih vrijednosti, naročito pokazanih izgradnjom hramova na Mokroj Gori i u Andrićgradu.

Predsjednik Srpske istakao je da orden doživljava kao priznanje Srpskoj i njenom narodu, koji je podržao izgradnju hrama, shvatajući da su vjera pravoslavna i SPC najsnažnije mjesto srpskog identiteta.

“Kada smo krenuli da gradimo grad od kamena, znali smo da to ne bi bilo ovo što je sada bez hrama”, rekao je Dodik.

On je zahvalio na priznanju, poručivši da će ga ponosno nositi u duši i srcu.

Zahvalivši na časti da nosi Orden Svetog kralja Milutina, Kusturica je istakao da je Andrićgrad “najmlaći stari grad”.

“Naša turbulentna istorija i vijekovi kroz koji naš narod prolazi mučenički, dokazuju da je ovaj hram najbolji ukras koji je Andrićgrad mogao da dobije”, rekao je Kusturica.

On je izrazio nadu da će hram u Andrićgradu narodu biti putokaz i svjetlost koja će ga voditi u budućnosti.