Maligni narcizam

01.06.2014.

Ćuprija-blato

Svi su bili iznenađeni kada je opštinska vlast u Višegradu kupila istoimeni hotel i nazvala ga „Andrićev konak“. Ne samo zato što opštine nisu specijalizovane za bavljenje turizmom. Najviše zato što su SDS-ovci u oktobru došli na vlast sa velikim idejama o obnovi njihovog Višegrada. Obećavali su rudnike nikla, otvaranje fabrika, Višegradu se smiješio procvat. Odmahivali su rukama na pomen Andrićgrada i turizma.

Vrijeme je odmicalo, nijedno obećanje nije ispunjeno. Mržnja skoncentrisana na Dodika i Andrićgrad dobila je epidemijske razmjere, na koljenima su dočekali tursku firmu „Tiku“ koja je trebalo da rekonstruiše most. To i ne bi smetalo da se uskoro nije ustanovilo kako je most graditeljski promašaj kada je građevinska inspekcija zaustavila rekonstrukciju! Zbog nestručnosti vođenja posla i opasnosti u koji je doveden objekat! Opština nije imala nikakve koristi, nije sklopljen nijedan ugovor, niti je višegradska privreda imala dobiti! Nema veze! Samo neka nije Andrićgrad jedino gradilište! Hotel je u međuvremenu otvoren, a posjete su uglavnom vezane za političke istomišljenike, guslare, rajetinu koja političke neprijatelje naziva gamadima. U takva mjesta turisti ne vole da zalaze. Tada je pala odluka za još jedan pogrešan korak, pokupovane su polovne poljoprivredne alatke i podjeljene glasačima SDS-a…

Da li političari imaju pravo da ignorišu velike projekte koji im rastu pod nosom i zapošljavaju stotine građana? Da li je moguće da se kod nas sve završava ako lični interesi nisu podmireni i ako pitanje „gdje sam ja u toj priči“ nema pozitivan odgovor. Da li zbog toga nema ni pozitivne saradnje lokalnih vlasti sa onima koji donose poslove u njihovu komunu?! Da li može biti neprijatelj onaj koji u tvojoj blizini gradi i troši pare na stanovništvo i plaća uredne i velike poreze?! Tvoje, a ne neke druge opštine!!! U pitanju je dijagnoza! Maligni narcizam lokalnih političara je na djelu.

Novost koju je SDS uveo u Višegradu poslije oktobarske pobjede bio je nastavak, u ratu devedesetih, započete prakse: Ko nije rođen u Višegradu, šanse da dobije posao i preživi svedene su na minimum! Stvorena je diskriminacija malo poznata civilizovanom svijetu. Iako postoje i Višegrađani koji su bez posla. Oni, međutim, nisu podobni zbog toga jer nisu članovi SDS-a. Lozinka: „znaš ti nas jebo ti nas“ ovdje je dobila puni smisao. Ova praksa je započeta još ranije poslije Dejtona kada je Višegrad narastao na dvadeset hiljada stanovnika. Sarajevski doktori, inženjeri koji su u ratu devedesetih bježali od šehita, izbjegli su u Višegrad. Otamo ih je otjerala ćud lokalnog stanovništva! Pokušaji ovih izbjeglica da se prime u ovaj grad je propao. Oni su bježali u Kanadu, Njemačku, Izrael a Višegrad je ostao bez doktora, inženjera, profesora!

Za Vidovdan će biti konačno otvoren Andrićgrad! Najmlađi od starih gradova, sazidan idejom pomirenja, jednakosti, multikulturne tradicije! Biće to tvrđava slavenske kulture, univerzitetski grad koji želi da u Višegrad privuče upravo doktore, inženjere, profesore, slikare, svijet koji nam nedostaje. Selekcija graditelja zanatlija, inženjera, armije koja je tu radila nije se rukovodila idejom „znaš ti nas jebo ti nas“. Zbog toga što mali grad kao Višegrad ne može da podmiri potrebe velikog projekta, Andrićgrad su izgradile izbjeglice. Najednom se pokazalo, zahvaljujući projektu i razumu, da su tu živjeli, do tada neotkriveni, građevinari prve kategorije! Na zidinama ovog grada radili su Konjičani, Višegrađani, Sarajlije, Trebinjci, Bilećani, inženjeri iz Beograda, mladi i stari, i kada su stizali, niko ih nije pitao kome pripadaju…

U međuvremenu opštinske vlasti su podijelile polovne poljoprivredne alatke svojim biračima, a u gradiću se šuška kako je kupovina izvedena nelegalno i da će ova priča imati i svoju zakonsku epizodu. Hotel uglavnom zjapi prazan iako je za njegovo vođenje doveden ugostitelj sa Zlatibora. Ni tu nisu imali sreće. Ne samo zbog toga što je već utvrđeno da opštine nisu najbolji centri za vođenje turizma. Hotelijer sa Zlatibora je trpio, kažu očevici, pretvaranje hotela u kantinu! Nije mu bio lako! Na kraju je naletio na partijsku minu. Uhvatio je konobara kako krade. Htio je da ga otpusti, a onda se suočio sa istinom da je konobar član SDS-a. Isnistirao je na njegovom odlasku. Tada mu je objašnjeno da taj konobar na sljedećim izborima vuče sto glasova. Upravnik nije odustao od toga da lopova otpusti sa radnog mjesta, a onda je lokalna vlast SDS-a odlučila da otpusti upravnika hotela i ostavi na poslu konobara lopova!

Udruženje „Za bolji grad“