Ne smije biti improvizacije u rekonstrukciji ćuprije

06.06.2014.

Mutabdžija u Opštini Višegrad

VIŠEGRAD – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas u Višegradu da je svjestan toga da će obustava radova na rekonstrukciji ćuprije na Drini otežati život u ovoj lokalnoj zajednici, ističući da treba biti jedinstven u namjeri da se zaštiti istorijsko nasljeđe i ne dozvoli nikakva improvizacija u obnovi starog mosta.

Mutabdžija je danas razgovarao sa rukovodstvom ove opštine i predstavnicima Zavoda za zaštitu istorijskog nasljeđa o rekonstrukciji mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini i problemima koji su nastali sa investitorom projekta Turskom razvojnom agencijom TIKA i izvođačem radova firmom “ER BU” iz Turske.

“Još prošle godine smo konstatovali određene slabosti izvođača radova na rekonstrukciji ćuprije. Upozoravali smo ih, ali one nikad nisu otklonjene”, rekao je Mutabdžija Srni.

On je podsjetio da je, na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, republička urbanistička inspekcija izašla na teren i zabranila dalje radove na mostu Mehmed-paše Sokolovića.

“Očekujemo da će izvođač radova i investitor najozbiljnije shvatiti ova upozorenja i svoje aktivnosti uskladiti sa zakonima Republike Srpske, jer, dok se to ne dogodi, nema ništa od nastavka radova”, rekao je Mutabdžija.