Snadbjevanje strujom u Rogatici – dobro je, biće i bolje

11.06.2014.

Trafostanica na Stjenicama

ROGATICA – Zahvaljujući stalnom ulaganju u nove i rekonstrukciju postojećih elektroenergetskih objekata isporuka struje za potrošače u opštini Rogatica vrši se kontinuirano i kvalitetno, a gubici električne energije u Radnoj jedinici „Elektrodistribucija Pale“ u ovoj lokalnoj zajednici svedena je na do prije pet-šest godina ispod nezamislivih 10 procenata, rekao je na posljednoj sjednici SO-e Radomir Jovičić, upravnik ove Radne jedinice obrazlažući Informaciju o snadbjevanju električnom energijom opštine tokom prošle godine.

– Nešto više od 5000 potrošača iz kategorije domaćinstava, 423 iz vele i ostale potrošnje, dodao je on, snadbijeva se preko jednog 35 kilovoltnog dalekovoda dužine 45 kilometara, jedne 35/10 i četiri 35/0,4 kilovoltne trafo-stanice, 165 kilometara 10 kilovoltnih dalekovoda, 138 trafo-stanice 10/0,4 kilovata. Tu je i 460 kilometara niskonaponske mreže preko koje je prošle godine preneseno i potrošačima isporučeno 26,1 milion kilovat časova električne energije.

Vele i ostala potrošnja, u kojoj je i sva industrija ove opštine, preuzela je 10,1 milion ili 38,7 posto od ukupne količine električne energije koja je plasirana u ovoj lokalnoj zajednici. Domaćinstvima je isporučeno 12,5 miliona ili za 190.637 kilovat časova više nego predhodne, 2012. godine.

I ove godine „Elektrodistribucija Pale“ nastavlja sa ulaganjima u obnovu postojećih i izgradnju novih elektroenergetskih objekata prenosnog karaktera. Prema finansijskom planu u ove namjene predviđeno je da se iz vlastitih sredstava uloži 560.000 maraka, što je za 80.000 više nego što je uloženo predhodne godine.

Trafostanica Bolnica

– U planu je, naglasio je Jovičić, da se rekonstruiše 35 kilovoltni dalekovod Rogatica – Pešurići – Han Brdo, na granici sa opštinom Višegrad, i Pešurići – Borike, te Rogatica – Mesići. Rekonstruisaće se i dijelovi 10 kilovoltnih dalekovoda Matino Brdo, Stara Gora i Kusuci. U Kusucima će se raditi i na 10 kilovoltnoj trafo-stanici.

Posebna pažnja i ove godine posvetiće se niskonaponskoj mreži. Uz trafo-područje „Blok 4“, Pošta, Stara ciglana. Podhrid i „Rasadnik“ u Rogatici, rekonstruisaće se i mreža na Ptičijaku, u Sočicama, Plješevici, Zakomu, Budeti, Karačićima, Vragolovima, Brankovićima, Dobrašini, Gučevu i Staroj Gori.

Tokom godine planira se nastavak ugradnje dodatnih količina armirano-betonskih stubova i montaža samonosivog kablovskog sklopa na prošle i ranijih godina ugrađene stubove. Uporedo s tim radiće se i na kućnim priključcima uz ugradnju mjernih mjesta krajnjih potrošača, sve s ciljem da se obezbijedi što pouzdaniji stepen isporuke električne energije ne samo u gradu i okolini, nego i u najudaljenijim selima kakava su Luke i Krušev do, u opštini Srebrenica, koja se strujom snadbjevaju sa područja opštine Rogatica, Pripečak u Žepi, Rađevići u MZ Berkovići, Štavanj i Sjemeć u MZ Borike, Pokrivenik i Dub u Kozićima, Vrhlazje i Dobrače u Stjenicama i drugim.

Hoće Zulfo, Upravnik Radne jedinice elektrodistribucije u Rogatici Radomir Jovičić upoznao nas je da se u Planu investicija za 2014. godinu, na rednom broju 28, nalazi rekonstrukcija niskonaponske mreže Tmorni do, odnosno od kuća Obrenovića do bošnjačkih kuća u Tmornom dolu, u vrijednosti od 8.000 maraka iz vlastitih sredstava. Dobro bi došla i manja donacija, ako ništa drugo, ubrzala bi ovu investiciju.