Telebak: Mladi niti uče, niti poznaju srpsku gramatiku

SRNA - 19. juna 2014. 058.ba

Milorad Telebak u Višegradu

VIŠEGRAD – Srpski lingvista Milorad Telebak rekao je da mladi ove i prethodne genercije niti uče, niti poznaju gramatiku i pravopis, kao i da mnogi završe fakultete i ostaju nepismeni.

„Gramatika i pravopis značajnije se izučavaju u osnovnoj školi, manje u srednjoj i na fakultetu, tako da fakultetlije zaborave na kraju i ono što su na početku znali“, pojasnio je Telebak na sinoćnjem predstavljanju jezičke komedije „Sa smijehom kroz srpsku gramatiku“ višegradskoj publici.

On je objasnio da je pokušao i uspio da gramatiku, za koju kažu da je drvena motika, uvije u slatku oblandu vica i anegdote i na taj način je približi onima koji se za nju interesuju.

„Jezička komedija `Sa smijehom kroz srpsku gramatiku` zanimljiva je, duhovita i veoma poučna predstava sa koje gledaoci izlaze sa osmijehom na licu i suzama u očima“, kaže Telebak.

Za birokratski jezik Telebak je rekao „da nije jezik sporazumijevanja nego manipulacije“, a da su često „političari mašine koje govore“.

Poznati lingista je naveo da se na prostorima bivše Jugoslavije djeca rađaju kao poliglote, te zapitao šta će Crnogorcima srpski jezik kad imaju isti takav.

Oštro se usprotivio označavanju roda imenice kod profesija i upitao: ako je muškarac poslanik, je li žena poslanica; kako će od riječi vojnik, govornik, jezičar i prevodilac biti napisana imenica u ženskom rodu.

Gostovanje lingiviste Milorada Telebaka u domu kulture u Višegradu organizovalo je SPKD „Prosvjeta“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Povezane teme: