Borike na putu nekadašnjeg sjaja

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 08. jula 2014. 058.ba

Hotel Borike

STARI SADRŽAJI U NOVOM RUHU

ROGATICA – Do posljednjeg rata Borike su bile odredište u koji se rado dolazilo, sa zadovoljstvom odlazilo i ponovo vraćalo.

Značajnu ulogu u tome imao je i hotel „Borike“ sa svojih 35 ležajeva za odrasle i oko 50 za djecu. Smješten u borovoj šumi, okružen livadama i pašnjacima i u susjedstvu poznate ergele konja arapske i bosansko-brdske pasmine, koja je uveliko zakoračila u drugi vijek postojanja, u njega su mnogi rado dolazili da provedu vikend ili dio godišnjeg odmora.

Ratna zbivanja i poslijeratni pad u svim oblastima života, negativno su djelovali i na Borike i njihov hotel. U njih su prestali da dolaze i najveći zaljubljenici ovog kraja. Ni tadašnji vlasnici hotela, posebno nakon privatizacije „Agrokombinata“ u kome je bilo rogatičko ugostiteljstvo pa i hotel na Borikama, nisu se trudili da im vrate stari sjaj.

Kroz privatizaciju, u „drugoj ruci“, cjelokupna imovina bivšeg poljoprivrednog dobra „Borike“, pa i hotel, 2011. godine, postali su DOO Planinsko dobro „Borike“ uz nagovještaj da dolaze bolji dani bar za postojećih 7 stalno zaposlenih radnika.

Optimizam je ulijevao i početak renoviranja hotela u što je tokom 2012. i prošle godine, kako reče rukovodilac novih „Borika“, Zora Gojković, utrošeno blizu 300.000 maraka.

Hotel Borike-unutra

Sada je hotel sa novim rekonstruisanim limenim krovom boje okolnih borova produžen na terasu, rekonstruisano ulazno stepenište sa stazom za invalide i novom nadstrešnicom nad ulaznim vratima i nizom drugih inovacija u unutrašnjosti. Sobe su uz određene prepravke dobile novu modernu opremu. Nova oprema došla je i u kuhinju, šank i ostale prostzorije što je iz temelja promijenilo sliku ovog objekta koji je građen davne 1974. godine.

– Renoviran i sa izmijenjenim enterijerom, priča dalje Gojkovićeva, hotel sada u apartmanu, pet trokrevetnih i devet dvokrevetnih soba, nudi odmor i rekreaciju uz niz pratećih sadržaja. Tu je vožnja novim fijaskerom, škola jahanja konja, šetnja živopisnim stazama po šumi i livadama, lov na visoku divljač, vožnja u saonicama tokom zimskih mjeseci i skijanje uz korištenje mini-ski lifta.

Borike u svojoj ponudi imaju idealne uslove i za školu u prirodi uz kablovsku televiziju i mogućnost korištenja interneta.

Posjetiocu hotela na raspolaganju je restoran kapaciteta 100 sjedišta, lovačka soba, sala za poslovne sastanke, teresa i neograničen parking prostor i bližoj i daljoj okolini. Uz to, velike su mogućnosti i za bazične pripreme sportskih ekipa. Tu je i kvalitetna autohtona kuhinja u kojoj dominira poznati borički krompir i skorup-kajmak, cicvara u medu, uštipci, pura sa kajmakom i jagnjetina sa ražnja.

– Nadati se, kazuje još Gojkovićeva, da ćemo uz hotel i neke druge mjere koje planiramo provesti ove i narednih godina, Borikama brzo vratiti sjaj koji su nekad imale. To pokazuje i početak ovog ljeta. Već je ovdje prošle jedna smjena polaznika škole u prirodi iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Zvornika. Poplave u Bijeljini onemogućile su i jednu smjenu učenika iz ovog mjesta, ali ih očekujemo u septembru.

Sve je više i namjernika koji vikendom dolaze na Borike, posebno nakon otvaranja Andrić grada i izgradnje puta koji je i sa rogatičke strane omogućio dolazak na obale Drine, u Stari Brod i Tatinicu. Slave se ovdje rođendani, godišnjice mature, organizuje svedbe i drugi susreti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,