Andrićgrad zaživio, Višegrad živnuo [VIDEO]

RTRS - R.K. - 11. avgusta 2014. 058.ba

Andricgrad

ANDRIĆGRAD – Prije pet godina Višegrad je bio jedna od opština sa najvećim odlivom stanovništva u BiH i najlošijom perspektivom za zapošljavanje mladih ljudi. Danas je jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija ne samo građana BiH i RS nego i zemalja u regionu.

Rijeka Drina i most Mehmed paše Sokolovića najstarija su obilježija opštine Višegrad. Čovjek koji je proslavio ovu varošicu, naš nobelovac Ivo Andrić dao joj je neizbrisiv pečat. Njemu u čast podignut je grad na Drini – Andrićgrad, koji je trenutno najposjećenije mjesto istočnog dijela Srpske.

„Otvorili smo sad za Vidovdan dva nova trga vizantijski i trg sa orjentalnim motivima, otvaraju se i novi ugostiteljski objekti poput vinarije, a trenutno sam Andrićgrad posjeduje 9 ugostiteljskih objekata i u planu je otvaranje smještajnih objekata hostela i konačišta“, kaže Đorđe Šipčić, menadžer Andrićgrada.

Ne može se proći Višegradom, a ne primijetiti mnoštvo turista koji nose fotoaparate i karte grada. Samo u prvih 6 mjeseci ove godine kroz Andrićgrad i Višegrad prošlo je preko 150.000 turista. Najčešći posjetioci su iz zemalja bivše Јugoslavije, a u posljednje vrijeme sve je veći broj turista iz cijele Evrope i svijeta.

I u samoj Turističkoj organizaciji opštine Višegrad smatraju da je konačno zauzeto značajno mjesto na turističkoj karti Srpske. Otvaraju se nova radna mjesta i proširuje se turistička ponuda samog Višegrada i okoline.

„Ono što mi očekujemo i ono što bi trebalo da proradi u narednih par godina je čarobni turistički krug odnosno uvezivanje naše turističke ponude sa Mokrom Gorom, Šarganskom osmicom i planinom Tarom“, kaže Branislav Andrić iz turističke organizacije Višegrada.

Republika Srpska prema procjenama stručnjaka posjeduje ogroman potencijal za razvoj turizma i turističke ponude. Stranci koji su posjetili rijeke, planine i znamenitosti RS otišli su puni utisaka i sa željom da se ponovo vrate i uživaju u prirodnim ljepotama Podrinja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,