Povećan broj turista

25.08.2014.

Nacionalni park Sutjeska

FOČA – U Nacionalnom parku “Sutjeska” u tri mjeseca ovogodišnje turističke sezone povećan je broj dolazaka i noćenja turista, što ukazuje da su se isplatila ulaganja u infrastrukturu, turističku signalizaciju i marketinšku promociju, kaže direktor ovog parka Zoran Čančar.

U tri mjeseca registrovano je 3.500 noćenja i 5.200 dolazaka turista, a u istom periodu prošle godine 2.000 noćenja i 3.500 dolazaka.

Čančar kaže da je dosta urađeno na infrastrukturi na objektima i uređenju kompletnog prostora.

“Ove godine imamo turiste iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a posebno nas raduje povećanje broja dolazaka stranih turista iz zemalja Evrope”, rekao je Čančar.

Na Prijevoru, u podnožju Maglića, ove godine otvorena su tri katuna kapaciteta 16 ležajeva.

Katunski smještaj, sudeći prema popunjenosti, sve više interesuje kako domaće tako i strane turiste, pa su Nacionalnom parku “Sutjeska”, prema riječima Čančara, u toku pregovoru za izgradnju dodatnih objekata.

“Katuni imaju perspektivu. Cilj nam je da rekonstrušemo sve katune ne samo na području Prijevora, već i na drugim lokacijama. Mislim da će biti nastavljena gradnja katuna, za šta su zainteresovane i strane međunarodne organizacije”, naglasio je Čančar.

Boljka ovog nacionalnog parka ostaje devastirani Hotel “Sutjeska”, za čiju obnovu je potrebno 2,5 miliona KM.

“Cilj je da ovaj objekat, koji je imao više od 100 ležajeva, bude rekonstruisan. Prema predračunu, potrebno je 2,5 miliona KM, koje park ne može sam da obezbijedi”, ističe Čančar.

On kaže da na hitnu realizaciju čeka i projekat rasvjeta magistralnog puta kroz centar urbanog dijela Nacionalnog parka “Sutjeska”.

“Na tome radimo godinama. Obraćali smo se i opštini i resornom ministarstvu. Imamo najave da bi do kraja godine rasvjeta mogla biti urađena”, dodaje Čančar.

U Nacionalnom parku “Sutjeska” nadaju se da će krenuti rekonstrukcija objekta u kojem će biti smješten Centar za edukaciju, razvoj i istraživanje iz oblasti ekologije, šumarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema projektnoj dokumentaciji, u Centru će biti laboratorije, sale za predavanje i smještaj kapaciteta 40 kreveta.