Žetva strnih žita u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. avgusta 2014. 058.ba

Zetva na Borikama

OTIMANjE OD VREMENA I KOROVA

ROGATICA – U jesen prošle i proljeće ove godine u opštini Rogatica strnim žitima zasijano je 173,2 hektara zemljišta od čega ozimom pšenicom, raži i tritikale 101,2, a jarom pšenicom, ječmom i zobi 72 hektara, ili za oko 30 posto više nego predhodne godine.

Pošto se radi o izrazito brdsko-planinskoj opštini, i zbog vremenskih prilika koje nisu naklonjene poljoprivrednicima, žetva nije išla uobičajenim tokom, nego se „otimala“ parcela po parcela, odnosno žito vršeno između dvije kiše bez kojih nikako nisu mogla proći dva dana.

Otuda i razlog da se pšenica, ječam i tritikale još žanju, a pristiže i zob.

Kombajner Danko Bašević iz Kovanja kod Rogatice ovih dana ne silazi sa Borika. Sa ocem Branom ide od parcele do parcvele i vrše žito. Kaže rod je od 300 do 500 kilograma po dunumu. Bolji je kod onih poljoprivrednih gazdinstava koji su uspjeli da njive odbrane od biljnih štetočina, polijeganja i korova.

– Takav primjer, dodaje Bašević, imali smo na parceli Novice Balčaka u selu Sjeversko. Sa šest dunuma zemlje on je u ambar smjestio rekordnih 500 kilograma po dunumu. Sličnih primjera ima još, ali i suprotnih. Tamo gdje su agrotehničke mjere slabije primjenjivane i gdje je došlo do polijeganja žita velike su primjese raznih urodica i korova koji su uz inače dosta vlage zbog stalnih padavina kiše, uticale na slabiji rod i vlažnost zrna je puno veća i traži dodatno presušivanje.

Za žetvu u Rogatici ima dovoljno kombajna. Nema puno nelojalne konkurencije, jer su se kombajneri složili u glavnom – cijena po dunumu ovršenog žita je 30 maraka.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,