Devetnaest godina od zločina NATO snaga na Zlovrhu

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. septembra 2014. 058.ba

Pomen na Zlovrhu

POMEN NEDUŽNO STRADALIM

ROGATICA – Prošla je još jedna, devetnaesta godina od kada su NATO snage bombardujući položaje Vojske Republike Srpske na Zlovrhu, najvećem vrhu Žepske planine, 55 kilometara udaljenom od Rogatice, u noći između 29. i 30. avgusta 1995. srušile poznati telekomunikacioni objekat kojom prilikom pod gromadama betona je smrtno stradalo 10 od 14 vojnika iz sastava Rogatičke lake brigade koji su bili na obezbjeđenju ovog objekta.

Tim povodom i ovogodišnjeg 30. avgusta na Zlovrhu služen je parastos poginulim, zapaljene svijeće zadušnice i položeni vijenci i cvijeće na prigodno spomen-obilježje koje je podignuto nedaleko od bivšeg objekta pod čijim betonskim blokovima je smrt stigla braću Ljubomira (40) i Dragomira (38) Bakmaza, Velimira Ujića (24), Radenka Sorka (33), Milana Stanišića (27), Zorana Nerića (32), Miloša Jovičića (36), Andriju Obradovića-Kalabu (43), Zorana Sorka (20) i Darka Motike (19).

I ove kao i ranijih godine na pomen bratu Milošu došao je Milivoje Jovičić sa sinom Radenkom. Srđan Nerić došao je da oda poštu sinu Zoranu sa njegovom suprugom Slavom i njenim, sinom Srboljubom i kćerkom Suzanom, koja je za ručicu vodila trogodišnjeg sina Andreja, Zoranova unuka i praunuka dede Srđana. Kalabi (Andriji Obradoviću) na Zlovrh došla je supruga Radmila sa kćerkom Novkom i 10-godišnjim unukom Igorom, a mjesto stradanja 19-godišnjeg Darka Motike, uz paljenje svijeće zadušnice, posjetili su otac Slobodan i brat Rajko i tako redom. Došla rodbina, prijatelji i poznanici.

Obraćajući se skupu načelnik opštine Tomislav Puhalac rekao je da nema riječi kojim se mogu utješiti bol i tuga za najrođenijim. Ovo tim prije što su stradali od onih koji za sebe tvrde da su humanitarci i da donose dobro tamo gdje dođu. Znamo šta su donijeli našem narodu i narodima u Srbiji i šta donose u Iraku, Libiji, Siriji… Ono što ja danas i ovdje želim reći to je da preuzimam obavezu da u ime lokalne zajednice činimo sve što je u našoj moći da pomognemo porodicama stradalih i da posjećujemo ovo i sva druga mjesta gdje su naši junaci položili živote braneći svoje i Republiku Srpsku u nadi da nam se ovako nešto nikad više ne ponovi.

Pomen na Zlovrhu

Zoran Perović, vozač iz Rogatice, sa saborcima koji su stradali na Zlovrhu bio je veći dio dana pred kobnu noć. Samo stotinjak metara dalje detonacija avio bombi koje su srušile objekat njega i ostale u rovu zbacila je sa palača. Ubrzo smo, priča on, čuli i jauke sa objekta na koji smo došli za manje od pola sata. Dočekali su nas noć, prašina i jauci. Tek sa zorom saznali smo pravo stanje. Ostali smo bez 10 saboraca, a i oni koji su preživjeli bombardovanje bili su teško povrijeđeni.

SVEŠTENIK

Pomen stradalim vojnicima na Zlovrhu ove godine služio je jerej Zoran Jerinić, sveštenik u crkvi Svete Trojice u Rogatici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,