Srebrenka Golić sa načelnikom o infrastukturnim projektima

05.09.2014.

Srebrenka Golic u Foci

FOČA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je danas sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem o infrastrukturnim projektima u ovoj lokalnoj zajednici, prije svega o realizaciji prve faze projekta izgradnje vodovoda i kanalizacije, za koji je opština aplicirala kod Vlade za kreditna sredstva.

“Ovdje je vodovodna i kanalizaciona mreža stara desetinama godina. Riječ je o azbestnim cijevima koje su veoma opasne po zdravlje i život ljudi”, rekla je Golićeva novinarima u Foči.

Ona je navela da je na sastanku bilo riječi i o problemu deponovanja komunalnog otpada.

“Danas smo razgovarali i o mogućnosti da se kasarna, koja je perspektivna imovina pretvori u neperspektivnu, gdje bismo izgradili reciklažni centar koji bi poslužio za odvajanje otpada. Dogovarali smo sastanak sa nadležnim institucijama o ovoj temi. Preduzeće koje bi upravljalo reciklažnim centrom zaposlilo bi jedan broj ljudi”, rekla je Golićava.

Mašić je naglasio da je jedan od prioriteta u Foči završetak izgradnje studentskog doma i adaptacija zgrade u centru grada za potrebe Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

“Razgovarali smo i o rješavanju statusa građevina koje su pod zaštitom i koje su u ruševnom stanju, a privatizovane su, te o primjeni novog zakona koji propisuje da opštine imaju nadležnost izdavanja dozvola za izgradnju malih hidrocentrala. S obzirom da je to nešto novo, tražili smo iskustvo Ministarstva i dobili ga”, kaže Mašić.

Nakon sastanka sa Mašićem, Golićeva je posjetila Univerzitetsku bolnicu Foča.