Kusturica: Klečanje na riži po stranim ambasadama

07.10.2014.

Kusturica i Dodik u Andrićgradu

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica kritikovao je opoziciju u Republici Srpskoj, jer “na vlast želi da dođe klečanjem na riži” u stranim ambasadama u BiH.

“Predsjednik Srpske Milorad Dodik želi da riješi sirotinju strukturno, sistemski, a ovi to rade kroz bijedan pokušaj devalvacije svega što je urađeno i što je najgore – oni su institucionalno opasni zato što bi mogli da dovedu do kraha jednog sistema”, rekao je Kusturica.

On je u emisiji “Ćirilica” beogradske Televizije “Happy” ocijenio da borba za vlast “putem takvih kratica neće moći da prođe”, kao ni “budimpeštanska koncepcija rušenja”, jer – Dodik nije Milošević.

“Niti je Dodik Milošević, niti je Tadić Đinđić, niti je Bosić Koštunica, a da ne govorim Ivanić Dinkić. Ne postoji dodirna tačka ni u čemu, pošto Dodik, prije svega, nema ratnu opciju”, rekao je Kusturica.

On je ocijenio da je Dodik, prije svega, “jedan ekonomski buldožer”. “Dodik je garancija opstanka jedne snažne strukture koja domaćinski i pametno upravlja jednom teritorijom koja je zadata”, rekao je Kusturica.

On je podsjetio da nije Dodik “smislio Dejtonski sporazum, nego velike sile, koje su dale zadatak svima da rade ono što rade”.

“Onda je nagrižen Dejtonski sporazum, iz vjerovatno jednog razloga, a taj razlog je da BiH uđe u NATO, i da tako natjera i Srbiju da uđe u NATO pakt”, istakao je Kusturica.

Navodeći da Dodik tome oponira, Kusturica je rekao da je to političar koji može u svakom trenutku da “odigra onu kartu koja obezbjeđuje opstanak upravo Republike Srpske”.

Kusturica je rekao da je tema “budimpeštanske koncepcije rušenja” upravo neprestano guranje naroda u ideju da je narod siromašan i podsjetio da su i u nekadašoj Jugoslaviji, koja je stvarala četiri milijarde dolara viška, bile plate koje su bile “jedva rastegljive” do kraja mjeseca.

Govoreći o svom odnosu sa Dodikom, Kusturica je rekao da oni dijele zajedničku vjeru u to da sa ljudima može da se radi, da stvari mogu da se unapređuju – dakle sklonost ka ideji da ne mora baš sve da propadne.

“Dodik se pokazuje kao čovjek ogromnog djela. Mislim da će prvi put u istoriji Srba doći do toga da jedan narod projektuje istorijsku svijest i bira ovog puta onoga ko već iza sebe ima izgrađene bolnice, infrastrukturu, autoputeve, koji probija tunele koje Tito nije mogao da probije”, zaključio je Kusturica.