Kusturica: Od Japana učiti o društvenoj koheziji

SRNA - 26. новембра 2014. 058.ba

Kusturici nagrada od Japana

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je večeras u Beogradu, nakon što mu je uručena Velika nagrada humanitarne organizacije Japansko društvo, da je zadovoljan i ponosan što je „pao na um onima koji se grupišu oko ideje Japana i uopšte ideje kulture i skromnosti“.

Kusturica je istakao da ga opsjeda to kako su Japanci uspjeli uz ideju skromnosti, koja je sada, zbog globalizacije, izgubila svoju osnovnu poruku.

„Kad sam rastao, majka me učila da budem skroman, a danas ne daj Bože da majka to kaže djetetu, jer propade u velikom svijetu“, dodao je Kusturica, koji je nagradu večeras primio zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kusturica je naveo da je tajna da se bude skroman, i u isto vrijeme da se prave velika djela, ono što Japan skriva u sebi.

„To je spoj introverzije i ekstravertnosti, koju, nažalost, mi nemamo, a koju bi trebalo da savladamo, i da savladamo našu eksplozivnu narav i prirodu“, istakao je Kusturica.

On je rekao da Japan upravo pruža priliku da se nauči kako se može živjeti u društvenoj koheziji i ravnati jedni prema drugima, a u isto vrijeme ostati individua.

„Više sam nego srećan što u toj dilemi da li sam humanista ili režiser, mogu da dodam i da sam gitarista“, našalio se Kusturica.

Velika nagrada humanitarne organizacije Japansko društvo uručena je večeras u Beogradu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,