Volonteri iz Novog Goražda pobjednici regionalnog takmičenja

06.11.2014.

Takmicenje Crvenog krsta u Foci

FOČA – Mladi volonteri Crvenog krsta iz Novog Goražda, učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić”, pobjednici su regionalnog takmičenja iz poznavanja istorijata ovog pokreta, koje je danas održano u Foči.

Na takmičenju su učestvovali osnovci iz pet opština stare Hercegovine – Rudog, Čajniča, Višegrada, Novog Goražda i Foče.

Sekretar Regionalne organizacije Crvenog krsta Stare Hercegovine Snežana Kovač kaže da su volonteri dobro savladali istorijat Crvenog krsta.

“Pokazali su da bukvalno sve znaju, od nastanka Crvenog krsta, njegove strukture, preko Ženevske konvencije i dopunskih protokola, pa smo morali postavljati i dodatna pitanja”, rekla je Kovačeva.

Ona je dodala da su mladi pokazali i svoju kreativnost, pišući literarni rad na određenu temu, a morali su da riješe i ukrštenicu o Crvenom krstu.

Kovačeva je rekla da je ovom takmičenju prethodilo takmičenje u poznavanju prve pomoći, a pokazali su i znanje kada su u pitanju opasnosti od mina.

“Učenici osnovnih škola pokazuju veliko inetersovanje za volontiranje u Crvenom krstu, a samo opštinska organizacija u Foči ima više od 500 mladih članova”, istakla je Kovačeva.

Volonteri iz Novog Goražda predstavljaće Staru Hercegovinu na republičkom takmičenju, koje će biti održano polovinom novembra.