Izložba o NATO bombardovanju

SRNA - Aleksandra Janković - 10. decembra 2014. 058.ba

Izlozba o bombardovanju u Foci.

FOČA – U Muzeju Stare Hercegovine u Foči sutra će biti otvorena izložba „Agresija na SR Jugoslaviju 24. mart – 10. jun 1999“, čiji su autori viši kustos beogradskog Muzeja žrtava genocida Nenad Antonijević i direktor tog muzeja Veljko Đurić Mišina.

Kako je najavljeno iz fočanskog Muzeja, akcenat izložbe stavljen je na 1999. godinu, ali ona ne prikazuje samo NATO agresiju na Srbiju i Crnu Goru, već su autori pokušali da predoče kontinuitet bombardovanja Srbije i Jugoslavije u čitavom 20. vijeku.

Izložbom je obuhvaćen Prvi svjetski rat i austrougarsko bombardovanje 1914. i 1915. godine, zatim Drugi svjetski rat i njemačko bombardovanje 1941, te savezničko 1944, kao i NATO bombardovanja srpskih položaja 1994. i 1995. godine u ratu u BiH i Hrvatskoj, te 1999. godine u SR Jugoslaviji.

Izložba sadrži 35 panoa sa fotografijama i dokumentima, na kojima su prikazane sve okrutnosti bombardovanja, a za njenu pripremu korišćeni su materijali sa internet sajtova, iz arhiva Muzeja žrtava genocida, arhiva Jugoslavije, TV materijali i arhiv dnevnih listova. Otvaranje izložbe je sutra u 19.00 časova.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,