SO Rogatica: Načelniku pune ruke posla

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 29. децембра 2014. 058.ba

SO Rogatica

ROGATICA – Odbornici SO-e Rogatica na zadnjem ovogodišnjem zasjedanju u okviru veoma obimnog dnevnog reda usvojili su Program rada načelnika i Skupštine opštine za 2015. godinu.

Načelnik opštine obavezan je da zakonito i transparentno prati izvršenje budžeta i programa rada Skupštine opštine. Posebnu pažnju posvetiće realizaciji strateškog plana razvoja opštine i kapitalnih investicija u čemu će ekonomski rast i zapošljavanje kroz razvoj malih i srednjih preduzeća imati prioritet. Tu su i obaveze provođenja aktivnosti na standardizaciji i certifikaciji proizvodnje, nastavak podrške izvozno orjentisanim preduzećima i stimulisanje pokretanja malih biznisa na raspoloživim resursima.

Znatna pažnja posvetiće se razvoju ruralnih sredina kroz pružanje podrške uzgaivačima krompira, prikupljanja ljekobilja i gljiva i razvoju stočarstva, voćarstva i pčelarstva. Tu je i bolje iskorištavanje turističkih kapaciteta, posebno na lokalitetu Borike i Stari Brod, te jačanje kapaciteta za korišćenje fondova Evropske unije.

U oblasti zaštite životne sredine i kulturno-istorijskog naslijeđa planiran je nastavak saradnje sa susjednim opštinama u okviru Programa prekogranične saradnje u oblasti zaštite vodotoka Drine i njenih pritoka. Nastaviće se i aktivnost na sanaciji vodovodnog i klanalizacijskog sistema opštine u okviru Programa realizacije projekta „Vodovod i kanalizacija“ u Republici Srpskoj. Tu je i početak uređenja izvorišta „Ziličina“ i sanitarne zaštite izvorišta „Seljani“.

Načelnik će naredne godine preduzeti mjere na zaštiti seoskih vodovodnih objekata u cilju utvrđivanja uzroka zagađenosti fekalnim i drugim bakterijama i otklanjanja uzroka i posljedica zagađivanja.

SO Rogatica 2

Kroz podršku projektima zaštite kulturno-istorijskog naslijeđa u planu je nastavak istraživanja na lokalitetu „Crkvine“, preuzimanje mjera za kategorizaciju spomen-kompleksa u Starom Brodu i uređenje prilaza pećini Banj stijena i Govještica u turističke svrhe i tako redom zadatak do zadatka i ako se oni, u budžetskom okviru koji je usvojen na prošloj sjednici, izvrše, 2015. mogla bi, rečeno je na sjednici, biti jedna od uspješnijih poslijeratog razvoja opštine.

Doneseno je i više različitih odluka među kojima je i o utvrđivanju stope poraza na nepokretnosti za 2015. u visini od 10 posto, koliko je bilo i za još uvijek tekuću godinu i neće se moći mijenjati tokom poreske godine.

Odbornici su usvojili i programe korišćenja sredstava od vodnih naknada, naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i po osnovu prodaje drvnih šumskih sortimenata.

Od prodaje drvnih šumskih sortimena planira se da se u budžet opštine slije 726.000 maraka. Za vodovod i kanalizaciju u ruralnom dijelu opštine utrošiće se 412.000, za putnu infrastrukturu u selima 240.000, nabavku jednog vatrogasnog vozila 50.000 i poboljšanje i održavanje elektrodistributivne mreže u povratničkim naseljima 24.000 maraka.

Na ovoj sjednici odbornici su razmatrali i usvojili programe rada i finansijske planove za 2015. javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač opština. Radi se o Domu zdravlja, Dječijem vrtiću „Bambi“, Centru za socijalni rad, Turističkoj organizaciji, Narodnoj biblioteci, Centru za kulturu i sport, „Komradu“ i „Vodovodu i kanalizaciji“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: