SO Rogatica: Povećanje budžeta oko 6 procenata

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 16. децембра 2014. 058.ba

SO Rogatica

ROGATICA – Odbornici SO-e Rogatica usvojili su danas, 16. decembra, odluku o rebalans budžeta za ovu i budžeta za narednu 2015. godinu.

Rebalans budžeta je ostao na nivou plana za ovu godinu u visini od 6,150.000 maraka, uz realokacija pojedinih stavki unutar budžeta. Ali je zato, planirani budžet za iduću godinu veći za 5,61 odsto i iznosi 6,459.000 maraka.

Do povećanja budžetskih prihoda, rekla je v.d. načelnika za finansije Tijana Motika, došlo je radi toga što se opština zadužila sa 500.000 maraka kroz dugoročni kredit kod jedne od komercijalnih banaka u Srpskoj namijenjen za izradu podprojekata iz Projekta „Vidovod i kanalizacija“ i uređenje sportsko-rekreacionog centra u okviru stare zgrade osnovne škole na Borikama.

Uz kredit, koji će prispjeti u prvom polugodištu iduće godine, najviše budžetskih prihoda očekuje se od poreza u procentu nešto više od 51 odsto. Neporeski prihodi učestvovaće sa 29 i ostali razni prihodi sa 20 procenata.

Budžetski izdaci su uravnoteženi sa prihodima i iznose 6.495.000 maraka. Za lična primanja izdvojiće se 37 odsto prikupljenih sredstava. Za troškove materijala i usluge planirano je da se utroši 16,60, grantove 7,26, socijalnu zaštitu 9,11, izdatke za nabavku stalnih sredstava 18,55 i ostale, razne troškove nešto više od 11 odsto.

SO Rogatica
Na ovoj sjednici razmatrano je i usvojeno i nekoliko drugih odluka. Među njima je i odluka o produženju važenja postojećeg Prostornog plana opštine do 2025. sa elementima koji su važili do 2015.

Tu je i odluka o izmjenanama odluke o komunalnim taksama u dijelu koji je u postojećoj odluci regulisao da se za reklame na panoima naknade naplaćuju po kvadratnom metru u visini od 50 maraka mjesečno, pa se riječ „mjesečmno“ zamjenjuje za riječ „godišnje“.

Odbornici su upoznati i sa informacijom o žetvi strnih žita, ubiranju roda krompira i obavljenoj jesenjoj sjetvi u još uvijek tekućoj jeseni.

Prema ovoj informaciji, iza koje stoji Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti, žetva strnih žita obavljena je na 189 hektara i ubrano je 595 tona žitarica, od čega je najviše pšenice – 322 tone, ječma 112, tritikala i zobi po 60, raži 38 i heljde 3,5 tona.

Krompir je sijan na ukupno 287 hektara, od čega za dalju reprodukciju na 62 i za ishranu 224 hektara.

Uz dosta poteškoća, zbog vremenskih (ne) prilika, ubrano je 2.160 tona krompira za jelo i 1.056 tona sjemenskog krompira, koga su sijali „Solanum produkt“, DOO „Agros“ i „Agromont“.

Što se tiče jesenje sjetve, ona je planirana na 90 hektara. Da li je plan i ostvaren, opet zbog vremenskih prilika uz žetvu i kampanju vađenja krompira, plan sjetve je samo djelimično ostvaren. Na primjer, DOO „Agros“ planirao je sjetvu pšenice na 30 hektara, a sjetva je u optimalnom roku obavljena na 20 hektara. Slično je i kod drugih subjekata i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, rečeno je u informaciji.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: