Mašić: Opština će pomoći porodici Čančar

03.02.2015.

Kliziste u Foci - Cancar

FOČA – Načelnik opštine Foča Radisav Mašić najavio je danas da će lokalna uprava pomoći oporavak preduzeća porodice Čančar, čiji su pogoni za preradu gljiva i ljekobilja u naselju Livade porušeni u klizištu.

Tokom posjete uništenim objekatima porodice Čančar, kojoj je nanesena šteta od 700.000 KM, Mašić je rekao da je jedna od mogućnosti za pomoć davanje nove lokacije po najpovoljnijim uslovima.

Mašić je demantovao navode iz današnjeg saopštenja Republičke uprave Civilne zaštite da su upozoravali da se u klizištima ugroženom dijelu naselja Livade ne vrši gradnja.

“Ovo klizište, vjerovatno, je posljedica obilnih kiša i vode koja se gomilala, probila i pokrenula veliko zemljište. Kada je riječ o upozorenju, nismo ga imali, jer niko nije mogao pretpostaviti da će se to klizište pojaviti”, tvrdi Mašić.

Prošle sedmice klizište u mjestu Jamakovina odnijelo je dio kolovoza na lokalnom putu prema Jošanici, zbog čega je na ovom pravcu obustvaljen saobraćaj.

Mašić je najavio da bi rekonstrukcija puta mogla početi za petnaestak dana.

Brojni fočanski privrednici i lokalna uprava danas su mašinama raščišćavali zemlju i porušene pogone za preradu gljiva i ljekobilja sa klizišta u naselju Livade da bi se zaustavilo dalje klizanje tla.