NP “Sutjeska” – Sve u skladu sa zakonom i transparentno

14.02.2015.

rijeka sutjeska

FOČA – Cijeli proces u vezi sa dodjelom koncesije za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku “Sutjeska” i izradom Studije uticaja na životnu sredinu izveden je u skladu sa zakonom i veoma transparentno, rekla je Srni pomoćnik ministra prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Svjetlana Radusin.

Povodom kritika koje je potpredsjednik NDP-a Zdravko Krmsanović danas uputio zbog planirane izgradnje malih hidroelektrana i poziva rukovodstvu Nacionalnog parka “Sutjeska” da podnese ostavku, Radusinova je rekla da je Krsmanović, ukoliko je mislio da nešto nije u redu, trebalo da reaguje 2006. godine kada su date kocesije za izgradnju.

“Sadašnji direktor Nacionalnog parka `Sutjeska` Zoran Čančar nije obavljao ovu funkciju kada su dodjeljivane ove koncesije. Krsmanović je tada bio načelnik opštine Foča i ako je smatrao da tu nešto nije uredu mogao je da reaguje”, rekla je Radusinova, koja je pomoćnik resornog ministra za zaštitu životne sredine.

Ona je podsjetila da su aktivnosti oko izgradnje malih hidroelektrana u Nacionalnom parku “Sutjeska” pokrenute još od 2005. godine kada je Vlada Srpske utvrdila javni interes za izgradnju oko 100 mini hidroelektrana, među kojima i za one u Nacionalnom parku “Sutjeska”.

“Koncesija za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku `Sutjeska` data je još 2006. godine. Svemu tome prethodila je izrada Studije o dodjeli koncesija od strane jedne španske firme za koju su investitori morali da plate od 25.000 do 30.000 evra”, navela je Radusinova.

Činjenica je i to, kaže Radusinova, da je Okružni sud iz isključivo proceduralnih razloga poništio rješenje o odobrenju Studije uticaja na životnu sredinu za mini hidroelektrane Hrčavke na rijeci Hrčavci.

“S obzirom da mi stojimo iza toga da je cijeli proces izveden u skladu sa zakonom i veoma transparentno, Ministarstvo će zatražiti vanredno preispitivanje odluke suda”, rekla je Radusinova.

Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović zatražio je danas da rukovodstvo Nacionalnog parka “Sutjeska” podnese ostavku, jer “ne čini ništa da bi zaštitili prostor ovog parka”.

On je rekao da je ovaj park “ne smije pretvoriti u industrijsku zonu u kojoj će biti izgrađene hidroelektrane, niti pokloniti privatnicima sumnjivih namjera, koji ne mare za istorijsku baštinu ovog prostora”.