Vremeplovom kroz Borike – Stvarali muziku uz galop konja i blejanje ovaca

Sreten Mitrović - 11. februara 2015. 058.ba

Goran Bregović

Goran Bregović

ROGATICA – Kraj Rogatice u Istočnoj Bosni ima jedno malo selo u kojem ljudi od davnina uzgajaju rasne arapske i bosanske konje. Zove se Borike.

Ovo je uvodni dio teksta na omotu albuma „Šta bi dao da si na mom mjestu“ „Bijelog dugmeta“ čijih je 7 pjesama nastalo uz galop konja i blejanje ovaca u periodu avgust – oktobar 1975. na Borikama.

Vlado Pravdić

Vlado Pravdić

Ništa nepoznato, ali pošto je od tada prošlo 40 godina, ipak da podsjetmo. Stihove i muziku za album napisao je Goran Bregović, izuzev onih „Šta bi dao da si na mom mjestu“ čiji je autor sada pokojni Duško Trifunović.

Uz Gorana Bregovića sa gitarom, u „Bijelom dugmetu“ tada su bili basista Zoran Redžić, na orguljama Vlado Pravdić, bubljar Ipe Ivandić, i solista Željko Bebek.

Bijelo dugme

Bijelo dugme

Tromjesečni boravak „Bijelog dugmeta“ ostao je u trajnom i prijatnom sjećanju svih žitelja boričkog kraja i posebno osoblja hotela „Borike“, od kojih je iz tog vremena najveći dio već odavno u penziji. Ostalo je zadovoljstvo koga su prenijeli na dolazeće generacije. Svi kažu da bi bili presrećni kad bi ih ponovo mogi dočekati pa i u umanjenom sastavu i makar ne snimali nove ploče. Njihova ponuda je otvorena. Borike ih čekaju.

Lepa Brena

Lepa Brena

Borike i ovdašnji hotel nisu bili dobri domaćini samo „Bijelom dugmetu“. Ovdje je, istina kraće vrijeme, odmarala i Lepa Brena sa njenim „Slatkim grehom“. Bilo je to krajem juna 1983, odnosno sada već prije 32 godine.

Vijest o njihovom dolasku brzo se pronijela Borikama, zabilježili su hroničari, pa su mnogi pohitali da vide, u prvom redu Lepu Brenu, koja je tek krčila
estradne staze. Tom prilikom ona je rekla:

– Ja sam još ranije čula, između ostalom i po „dugmićima“, da se umoran čovek na Borikama može prijetano odmoriti u miru i tišini. Pošto je meni i mojoj ekipi, nakon brojnih koncerata po Bosni, potreban takav odmor, a bili smo u blizini Borika, eto razloga za našu posetu ovom simpatičnom mestu.

Lepa Brena i Slatki greh

Lepa Brena i Slatki greh

Brena je još rekla da su Borike stvarno predivne. Onaj ko želi da se odmori u prekrasnoj prirodi, gde nema puno sveta i buke automobila, treba da dođe u ovo malo selo. Ovde istovremeno imate priliku za šetnju čistim vazduhom, livadama, borovom šumom, ali i da jašete rasne konje i dobro jedete.

U godinama boravka Lepe Brene na Borikama ovo selo i istoimeni hotel bili prosto opsjednuti. Dolazili su gosti iz Sarajeva, Travnika, Novog Sada, Zrenjanina, Beograda pa i Pakraca u Hrvatskoj. Bilo je primjera da su otkazivane grupne posjete i pojedinačni aranžmani zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

Goran Bregović

Goran Bregović

Sadašnji menandžment i osoblje hotela „Borike“ ne mogu tako nešto ni u snu doživjeti iako se Borike nisu mnogo promijenile. Čak šta više. hotel je temeljito renoviran uz izmjenu mnogo toga u i oko samog objekta, a i dalje je ostala je mogućnost šetnje nenarušenim okolišem, jahanja konja, vožnje fijakerom ljeti i saonicama zimi, domaća kuhinja sa specijalitetima ovog kraja – uštipci i krompiri sa kajmakom, cicvara u medu, pura, keške, ali i meso sa ražnja i u loncu od nadaleko čuvenih boričkih jagnjadi.

Kako bi bilo lijepo da sve to još jednom isproba Lepa Brena, pitaju se Boričani?

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: