Potpisan Ugovor za projektnu dokumentaciju za put Foča-Šćepan Polje

10.03.2015.

Put Foca - Scepan Polje

FOČA – Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić izjavila je danas u Banjaluci da je potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju puta Foča-Šćepan Polje i studijske dokumentacije za magistralni put Foča-Sarajevo, čija je vrijednost 1,7 miliona evra.

Kostićeva je istakla da je Republika Srpska za ovaj projekat Evropskoj komisiji uputila aplikaciju za donatorska sredstva još 2010. godine, a da su ona odobrena 2011.

“Nažalost, nakon što su sredstva postala operativna Evropska komisija je tri godine usaglašavala stavove u vezi sa ovim projektom”, rekla je Kostićeva novinarima, nakon prezentacije Izrade projekta i studije za rekonstrukciju puta Brod na Drini – Šćepan Polje i Sarajevo-Foča. scepanp

Prema njenim riječima, obaveza projektanta je da 24 mjeseca od potpisivanja ugovora izradi projektnu i studijsku dokumentaciju, nakon čega bi mogao da bude raspisan tender za izvođenje radova.

“Sredstva, odnosno 62 miliona evra koliko je potrebno za izgradnju nisu obezbijeđenja, ali ćemo razgovarati sa finansijskim institucijama”, dodala je Kostićeva.

Zamjenik direktora Instituta za građevinarstvo Aleksandar Cvijanović rekao je da će ovaj institut izraditi navedenu projektnu dokumentaciju.

“Ovo je zahtjevan posao, a cilj nam je da projekat bude sačinjen na najvišem tehničkom nivou zbog zahtjevnosti navedene trase”, rekao je Cvijanović.

Direktor “Puteva Republike Srpske” Duško Gojić rekao je da je ovaj projekat jedan od značajnijih za Republiku Srpsku.

“Formirali smo radnu grupu koja će pratiti realizaciju ovog projekta. Nadam se da ćemo sve poslove završiti u predviđenom roku”, dodao je Gojić i napomenuo da će u narednom periodu biti poboljšana trasa puta Foča-Šćepan Polje.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Delegacije EU u BiH, Evropske banke za obnovu i razvoj, Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, Ministarstva transporta Crne Gore, Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” i Javnog preduzeća “Direkcija cesta FBiH”.