Planinsko dobro “Rogatica” – Promjene za velike nade

22.04.2015.

Hotel Borike

ROGATICA – Kao što smo već pisali Planinsko dobro „Rogatica“ sa objektima i cjelokupnom pokretnom imovinom na Borikama ovih dana kupilo je porodično DOO „HHH“ iz Rogouščića kod Pala.

Novi vlasnik ergele konja bosansko-brdske i arapske pasmine, jedine u Republici Srpskoj i BiH, farme krava i hotela „Borike“ Zoran Šljivić od prvog dana primo-predaje imovine na Borikama preduzeo je niz mjera da zaustavi njihovo propadanje i da ih vrati na put koji će povratiti i stari sjaj Borikama kao privrednom i turističkom mjestu.

Srne kod hotela na Borikama

Sve su prilike da će u tome i uspjeti. U dalju revitalizaciju hotela već je utrošeno više od 25.000 maraka. Drugačija slika je u i oko ergele u kojoj je već desetinu mladih ždrebadi, a posebno u farmi krava koje više ne crkavaju od gladi i lošeg održavanja.

Novu sliku dobiva i okoliš hotela. Najavljeno otvaranje zoološkog vrta već se ostvaruje. U posebno pripremljen prostor ispred hotela došla su četiri jelena i dvije koze, a pripremljen je i prostor za skori prihvat jednog bivola. Pripremljen je i prostor za prihvat atraktivnih magarca i magarice, koji će takođe stići ovih dana. Došao je i pravi vuk i dobio „kavez“ među borovima između hotela i bivše vikend-kuće porodice Bijedić.

Vuk u kavezu na Borikama

Mjereći po tome, realizacija planiranih „škola u prirodi“ može početi. Ugovori su, reče Zoran Šljivić, potpisani sa nekim školama u Bijeljini i Zvorniku, a očekuju se i novi.

Sve u svemu, u i oko Planinskog dobra na Borikama iz dana u dan se stanje popravlja. Planovi su ambiciozni i njihovo ostvarenje neće zavisiti samo od novog vlasnika, nego dobrim dijelom i podrške lokalne i šire zajednice na čelu sa Savjetom ministara BiH.

Prije svega treba da se čim prije riješi pitanje zakupa najmanje 200 hektara državnog zemljišta sa najmenom za sjetvu zobi, krmnog bilja i krompira, za ispašu stoke i koševinu trave za spremanje sijena za zimsku ishranu, gdje će, uz postojećih stotinjak konja, 75 muznih krava i 15-tak koza, doći još najmanje 500 ovaca i 200 koza.

Krave sa Borika

Novi vlasnik već ima problema sa malim kapacitetom hotela „Borike“. Postojećih 35 kreveta u 13 soba i apartmanu nisu dovoljni za smještaj ni punog autobusa onih koji žele da ovdje prespavaju noć ili vikend, a da se ne govori o višednevnom boravku. To je razlog da on ozbiljno razmišlja o izgradnji par bungalova i što skorijem početku gradnje novog hotela sa krajnjom namjenom da bude dom za starija lica.