Reduša-đurđevača, tricholoma georgii

05. априла 2015. 058.ba

Gljive Reduse

ROGATICA – Reduša, kako je lokalno nazivaju je zasigurno jedna od najukusnijih gljiva. Spada u prve proljetne gljive i radost je svakog gljivara. Njeno vrijeme pojavljivanja je april u nižim krajevima i maj u planinskim predjelima a nerijetko možemo je naći i krajem marta ako je povoljna godina.

Ove godine, 04. aprila, prve primjerke u okolini Rogatice pronašao je Boro Brusin, inače veliki ljubitelj i dobar poznavalac gljiva. Privremeno će ih usporiti novi snijeg koji je pao već sutradan. Prošle godine prve reduše, Boro i Zdenko ubrali su 29. marta i bile su veće i brojnije.

Gljive Reduse 2

Reduše rastu u grupama, krugovima ili polu krugovima uz rubove šuma, na livadama ili pod grmljem, već u rano proljeće pa do kraja maja ili rijetko na jesen. S obzirom na doba kada raste i njenu specifikaciju, klobuk debeo i mesnat sa tankim blijedim i vrlo gustim listićima te stručkom koji je bijel, pun i cilindričan a meso ima miris po svježem brašnu, nema opasnosti zamjene sa nekom otrvnicom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Zdenko Brusin

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Zdenko Brusin

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: