SO – Dvadesetsedmi septembar i zvanično Dan opštine

30.06.2015.

SO Rogatica

ROGATICA – Dvadesetsedmi septembar i zvanično će biti praznik opštine Rogatica. Odlučili su danas, 30. juna, većinom glasova odbornici SO-e na redovnoj 31. sjednici.

Ovim se vraća sjećanje na 27. septembar davne 1914. godine kada su srpsko-crnogorske jedinice pod komandom legendarnog serdar Janka Vukotića prvi put oslobodile Rogaticu nakon vjekovnog ropstva pod turskom i austrougarskom vlašću i bila slobodna više od dva mjeseca.

Ova odluka donesena je na prijedlog posebne komisije koja je vodila i sumirala višemjesečnu javnu raspravu oko prikupljanja prijedloga za praznik opštine.

Podsjetimo, u bivšoj SFRJ dan opštine bio je 6. septembar u znak sjećanja na ovaj datum ratne 1941, kada su ustanici Romanijskog partizanskog odreda prvi put oslobodila ovaj grad.

Kroz javnu raspravu o novom prazniku opštine, došlo se do zaključka da je 27. septembar 1914. najznačajniji datum u istoriji Rogatice koja se, prema pisanim izvorima, prvi put spominje 1425. godine, i otuda odluka da on bude praznik opštine kao multietničke zajednice.

Rogatica, 27.9. 1914. ulazak Srpske vojske u grad

Prema usvojenoj odluci praznik opštine je radni dan, a njegovim povodom održavaće se svečana sjednica Skupštine na kojoj će se, eventualno, dodjeljivati nagrade i priznanja zaslužnim za razvoj i unapređenje opštine.

Pored odluke o proglašenju praznika opštine, odbornici su donijeli i nekoliko drugih. Tu su odluke o dodjeli u zakup 14 hektara poljoprtivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske DOO „Agromont“ i 11 hektara DOO „Agros“ iz Rogatice.

Zemljište se nalazi na Borikama u kompleksu imanja bivšeg PD „Borike“ sa isključivom namjenom za proizvodnju sjemenskog krompira.

Odbornici su razmatrali i jednoglasno prihvatili Informaciju o stanju bezbjednosti na području opštine uz ocjenu da je stanje zadovoljavajuće i da je, primjera radi, broj izvršenih krivičnih djela u prvih 5 mjeseci tekuće godine smanjen za 10 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U okviru ove tačke bilo je riječi o dijelu magistralnog puta Podromanija – Rogatica – Ustiprača sa posebnim osvrtom na dionicu Stjenice – Rogatica, gdje vrlo često dolazi do saobraćajnih nesreća pa i sa najtežim posljedicama. Ocjena je da je dobrim djelom uzrok loš sastav asfalta i loša tehnička izvedba ovog puta.

Zbog toga je donesen zaključak da se uputi zahtjev resornom ministarstvu u Vladi Srpske, Direkciji za puteve i drugim relevantnim organima da revitalizaciju ovog dijela puta uzmu odmah u prioritet kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća, poginuli, povrijeđenih i materijalnih šteta na njemu.

Usvojena je i informacija o stanju u oblasti zanatsko-preduzetničke djelatnosti prema kojoj je broj registrovanih preduzetnika u ovoj u odnosu na prošlu godinu povećan sa 169 na 181.

Odbornici su usvojili i informaciju o obavljenoj proljećnoj sjetvi prema kojoj je zasijano ukupno 508 hektara zemljišta, od čega najviše krompira – 293 hektara, jarog ječma i zobi 70, kukuruza 20, ostalog povrća 105 hektara itd.

Prihvaćena je i informacija o životnom standardu nešto više od 2000 penzionera na području opštine i analiza Programa rada SO-e za period januar – juni 2015. godine.