“Zlatne ruke Podrinja” okupile dvadesetak izlagača

13.06.2015.

Zlatne ruke Podrinja

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas održana turistička manifestacija “Zlatne ruke Podrinja”, na kojoj je učestvovalo dvadesetak izlagača iz Goražda, Rudog, Rogatice, Pala, Čajniča, Zvornika, Višegrada, kao i iz Užica i LJubovije iz Srbije.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je da je Višegrad od otvaranja Andrićgrada postao centar turizma.

“Turistička organizacija u svojim planovima ima zadatak da obogati sadržaje, tako da je i ova manifestacija jedan od tih zadataka”, rekla je Todorovićeva.

Ona ističe da se na ovaj način pokazuje specifična gastro-ponuda ovog podneblja, jer turisti žele da probaju ono što je jedinstveno. “Bez tradicije nema budućnosti, stari zanati i rukotvorine su ono što nas treba da nauči kako da u svjetliju budućnost pođemo boljim i bržim koracima”, istakla je Todorovićeva.

Ona je najavila da će tokom ljeta Višegrad biti domaćin tradicionalne “Višegradske regate”, manifestacije “Skokovi sa višegradske ćuprije” i takmičenja u spremanju drinskog kotlića.

Zamjenik načelnika opštine Milan Nikolić rekao je da Višegrad ima niz prednosti u odnosu na ostale opštine u regionu, jer ima ćupriju i Andrićgrad. “Ukoliko se opštine iz regije udruže i ako uspijemo napraviti jedan brend koji će privlačiti turiste nadam se da će Višegrad biti destinacija poželjna ne samo za domaće nego i strane turiste”, kaže Nikolić.

On dodaje da će ova manifestacija ući u ponudu Višegrada i da će biti primamljiva za turiste, te da se na tom brendu mora raditi i proširivati ovakve manifestacije.

Vladan Mandić iz Višegrada predstavio je ugostiteljsku ponudu restorana, a izložio je jela ispod sača, predjela i domaće proizvode hljeb, kajmak i sir.

On je ocijenio da je ovo jako dobra manifestacija koja okuplja različite ljude, a ujedno i promocija hrane iz ovog kraja.

Brojni turisti i posjetioci imali su priliku da na jednom mjestu uporede i kupe suvenire kućne radinosti, med i pčelinje proizvode, te da degustiraju tradicionalna jela ovog kraja.