Malešević zadovoljan tempom gradnje doma i Bogoslovskog fakulteta

28.07.2015.

Studentski dom u Foci

FOČA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izrazio je zadovoljstvo što izgradnja studentskog doma i adaptacija Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči dobro napreduju.

Malešević je zajedno sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, dekanom Bogoslovskog fakulteta Darkom Đogom i prorektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejanom Bokonjićem obišao ova dva gradilišta.

“Neke sobe su već završene i siguran sam da će studenti u narednoj akademskoj godini biti u ovom domu. I na Bogoslovskom fakultetu većina radova je u završnoj fazi i mislim da će i ti radovi, ako ne istog dana kada i dom, biti završeni do naredne godine”, rekao je Malešević.

On je najavio raspisivanje tendera za opremanje domova u Foči, Palama i Banjaluci.

“Mislim da ćemo iduće sedmice objaviti tender za opremanje svih tih objekata. Procedura će trajati oko mjesec dana i ako ne bude žalbi, mi bismo mogli početkom oktobra ili u drugoj polovini septembra početi sa unošenjem namještaja”, naveo je Malešević.

On je dodao da je izgradnja Četvrtog paviljona studentskog doma u Banjaluci u završnoj fazi i da se domovi mogu paralelno opremati.

“Vlada Republike Srpske na prošloj sjednici donijela je odluku da su sredstva za opremanje određena, a proceduru izbora najpovoljnijh izvođača za opremu vodiće zajedno ministarstva finansija i prosvjete”, rekao je Malešević.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da se izgradnjom ova dva objekta trajno rješava status Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta.

Dane Malesevic Darko Djogo i Masic

“Opština će, kao što je i do sada radila, učiniti sve da pomogne da investicija bude u roku završena”, rekao je Mašić, dodavši da je od obaveza opštine ostao još priključak za vodu.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” Darko Đogo kaže da profesori i studenti sa nestrpljenjem iščekuju preseljenje iz prigradskog naselja Velečevo, gdje su podstanari Srednje bogoslovske škole, u centar grada.

“Vrlo je bitno smještanje fakulteta u središte grada, jer fakultet ipak predstavlja akademsku zajednicu koja je naslonjena na kulturu i život jednog grada”, naglasio je Đogo.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić kaže da je izgradnja ovih objekata preduslov za razmjenu studenata i nastavnika.

“Naš cilj je da pet do deset odsto naših studenata bude u razmjeni, a za to nam je potrebno obezbjeđenje smještaja za strane studente”, naveo je Bokonjić.

On je istakao da su rukovodstvo Univerziteta i Vlada Republike Srpske, nakon mukotrpnih pregovora, na obostrano zadovoljstvo regulisali vraćanje kreditnih sredstava.

Gradnja studentskog doma u Foči, kapaciteta 350 mjesta počela je 2010. godine, a adaptacija bivše direkcije kombinata “Maglić” u Bogoslovski fakultet godinu dana kasnije.

Gradnja ova dva objekta finansira se austrijskim kreditom, a nosilac investicije je Univerzitet u Istočnom Sarajevu.