Služen parastos srpskim vojnicima u spomen-kapeli u Vardištu

05.07.2015.

Spomen-kapela u Vardistu

VIŠEGRAD – Kod Spomen-kapele u Vardištu danas je služen pomen za 440 srpskih vojnika koji su prije 100 godina, tokom Prvog svjetskog rata, poginuli ili umrli od tifusa na prostoru od Vardišta do Kremana.

“Okupili smo se ovdje nakon 60 godina da odamo počast srpskim borcima koji su poginuli na ovom prostoru”, rekao je arhimandrit Jovan Gardović, koji je služio parastos.

On je zahvalio svim darodavcima koji su pomogli uređenje Spomen-hrama i pozvao sve da se priključe toj akciji.

Arhimandrit Gardović je najavio da će se od naredne godine kod kapele u Vardištu prve nedjelje poslije Vidovdana, osim pomena, održavati i narodni sabor.

Predsjednik Srpskog sokolskog društva “Soko” iz Dobruna Slavko Heleta rekao je da je u godini kad se navršava 100 godina od pogibije 440 srpskih vojnika na prostoru od Vardišta do Kremana, ovo društvo pokrenulo široku akciju darivanja kako bi spomenik iz Prvog svjetskog rata bio pristojno obnovljen.

“Dosta toga je urađeno, a najviše su nam darivali iz preduzeća za održavanje puteva `Romanijaputevi` sa Sokoca koje je uredilo, a kasnije i asfaltiralo 600 metara pristupnog puta, a akcija još traje”, rekao je Heleta.

On je dodao da se pomen održava nakon više od 60 godina pauze, a da je najzaslužniji za ponovno obilježavanje predsjednik Odbora za obnovu arhimandrit Jovan Gardović.

Pomenu su prisustvovali predstavnici Boračke organizacije Višegrad i rukovodstvo opštine Višegrad.

Odbor za obnovu i sanaciju Spomen-kapele u Vardištu planirao je i štampanje posebne brošure, kao i prospekata koji bi bili dostupni i turistima, imajući u vidu blizinu magistralnog puta, granični prelaz, kao i stanicu obnovljene uskotračne turističke pruge Mokra Gora-Višegrad.

SRNA - Jovana Borovčanin