Borička transverzala 15. i 16. avgusta

05.08.2015.

Boricka transfezala

ROGATICA – Borička transverzala će se održati 15. i 16. avgusta 2015. godine na Borikama kod Rogatice. Borike se nalaze oko 18 kilometara sjeveroistočno od Rogatice, na oko 1.100 metara nadmorske visine. Borička visoravan obiluje brojnim rijetkim biljnim vrstama medju kojima su Mečja Leska (Corylus colurna), kao i Pančićeva omorika. Borika je poznata po jedinoj ergeli bosansko-brdskih konja u svijetu, kao i po boričkom krompiru koji se svojom klasom svrstava u red najkvalitetnijeg merkantilnog krompira u BiH pa i šire.

Borička transverzala duga oko 21 kilometar i proteže se preko najljepših djelova boričkog platoa. Sa visinskom razlikom od oko 400 metara i svojim reljefom spada u jednu od najljepših transverzala u široj okolini.

Kružnog je oblika tako da su polazna i dolazna tačka na istom mjestu, što svakako ide u prilog organizatoru, jer smanjuje troškove organizacije planinarskih skupova. Borička transverzala svojom putanjom povezuje većinu znamenitosti ovoga kraja.

Planinarska staza polazi od crkve na Borikama. Silazi do starog mlina, a zatim ide preko Živaljevskog polja, produžava do spomenika kralju Petru Prvom Oslobodiocu na Sjeversku. Spušta se do starog izvora koji je u narodu poznat pod imenom – Udaša. Ispod obornaka planine Babljak nastavlja do sela Jezero, kod kuće Cvijetića presijeca regionalni put Borike-Devetak i prelazi u prelijepu crnogoričnu šumu u predijelu Crkvina koja odaje sve čari ovog planinskog kraja. Dalje prelazi u šumu, u predio visokih smrča i jela čije krošnje dostižu visoko “u nebo”. Prolazi pored nekoliko šumskih izvora i dolazi do Lučke vode koja se nalazi u porti crkve Svetog Jovana Krstitelja. Od Crkvina, pored starog korita, spušta se do obronaka Vidove Gore, i nastavlja prema selima Puhala i Gluhovina. Prolazi ispod Karaule i ide sve do lovačke kolibe na Banovinama. Iznad Mrkonjića ravnim putem produžava prema Šetićima, i dolazi do Lijeske. Zatim se spušta, presijeca asfaltni put, i dolazi ponovo na polaznu tačku na Borikama.

Posjetioci Boričke transverzale mogu da koriste hotelski smještaj u hotelu „Ranč – Borike“ koji se nalazi u neposrednoj blizini. Cijena noćenja sa doručkom iznosi 35,00 KM. Takođe, na raspolaganju je i skoro adaptirani sportsko-turistički objekat. Postoji i mogućnost postavljanja šatora na platou ispred škole.

SATNICA:

Subota 15.08.2015.godine
Polazak u 09.00 časova.
Planirani dolazak u 15.00 časova
Ručak za sve učesnike u 16-17 časova
Muzička zabava od 20.00 časova

Nedelja, 16.08.2015. godine
Takmičenje u planinarskoj orjentaciji u 10.00 časova
Završetak takmičenja i proglašenje pobjednika u 13 časova
Ispraćaj gostiju: 14 časova

Za sve učesnike obezbjeđen je prevoz na relaciji Rogatica-Borike-Rogatica. Rezervacije prevoza možete potvrditi na sledeće brojeve telefona:
065/631-675 – Miroslav
065/652-077 – Slobodan
065/594-149 – Željko
058/420-580 – TOOR