Riješena misterija arheološkog eksponata iz Sjeverska

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 06. септембра 2015. 058.ba

zanimljiv eksponat sa Sjeverska

NA KEMNU BOG ŠUMA IZ 1. ILI 2. VIJEKA?

ROGATICA – Kada su radnici Turističke organizacije iz Rogatice u decembru prošle godine, na dojavu mještana sela Sjeversko kod Borika, došli do jednog sa arheološkog stanovišta zanimljivog eksponata – kamene ploče sa dobro vidljivom ljudskom figurom, počelo je traganje za odgovorom na pitanje kakva je bila njena funkcija i iz koga vremenskog potiče.

Ovo pitanje, uz fotografiju kamene ploče, postavljeno je javno preko sredstava informisanja, ali i kroz kontekte sa poznatim arheolozima. Jedan od njih je i Mirko Babić, arheolog muzeja u Bijeljini.

On smatra „da se radi o fragmentalnom rimskom votivnom (zavjetnom) spomeniku kome je sačuvan samo gornji polukružni dio sa rustikalnom predstavom nekog rimskog ili autohtonog božanstva, vjerovatno Silvana (bog šuma). Njemu nedostaje donji dio na kome su vjerovatno bili pisani podaci o dedikatu, osobi koja je naručila i postavila ovaj spomenik iz 1-2 vijeka nove ere“.

Pošto je ovo zvanično mišljenje uglednog stručnjaka, mi ga smatramo meritornim. Ako, pak, dođemo i do drugih saznanja rado ćemo ih sučeliti ne bi li, ako postoji još nedoumica, došli do stvarnog odgovora o značaju kamene ploče iz Sjeverska, koju smo zbrinuli i spasili od daljeg propadanja u prostorije naše kuće, rekao je Nebojša Golić, direktor Turističke organizacije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,