SO-e Rogatica – Usvojen Plan zaštite prirode

30.09.2015.

SO Rogatica

ROGATICA – Kao prva opština u Republici Srpskoj, Rogatica je danas, zadnjeg dana septembra, dobila Plan zaštite prirode za period 2016-2026. godine, koga su jednoglasno usvojili odbornici opštinskog parlamenta.

Radi se, rekao je na sjednici načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalnu poslove Rade Jovanović, o dokumentu, na koga je pozitivno mišljenje dalo i Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Srpske preko Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji reguliše zaštitu voda, vazduha, flore i faune, očuvanja zaštićenih vrsta, minerala i područja. Tu su dugorični i srednjoročni zadaci oko određivanja novih zaštićenih područja i uspoostavljanja i održavanja ekološke mreže i koridora. Posebno važna uloga Plana, za čiju realizaciju treba obezbijediti 640.000 maraka, su zadaci oko zaštite i očuvanja bioloških raznolikosti kojim obiluje područje opštine.

Odbornici su većinom glasova usvojili i Plan kapitalnih investicija za perod 2016-2020. godina. Planirana je realizacija 51 projekta sa ulaganjima od ukupno 14 miliona maraka.

Najviše projekata predviđeno je da se realizuije u 2016. i 2017. godini. Prioritet su dobili vodovod i kanalizacija u Rogatici i modernizacija puteva, ulica i drugih javnih površina. U narednoj godini znatna sredstva trebalo bi da se investiraju u sport, rekreaciju i turizam, jer će Rogatica biti domaćin 53. međuopštinskih omladinskih sportskih igara koje okupljaju preko 2500 takmičara.

Na sjednici je razmatrana i većinom glasova usvojena odluka o usvajanju Programna sanitarne zaštite izvorišta „Seljani“ i vodovoda Seljani – Rogatica.

Razmatrano je i jednoglasno usvojeno više različitih odluka. Između ostalih, tu su odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli na osmogodišnji zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini opštine DOO „Pover“ Rogatica i pojedincima: Dijani Radojević, Slaviši Perkoviću, Ognjenu Karadžiću i Milu Cvijetiću iz Rogatice, Mladenu Tešanovićču iz Lepenice, Milu Jagodiću i Zoranu Ristoviću iz Pribošijevića i Slaviši Džida iz Plješevice.

Jednoglasno je usvojena i Informacija o rezultatima istraživanja zadovoljstva korisnika javnih usluga koje pružaju organi uprave i javne ustanove i preduzeća građanima na podrulju opštine. Opšta je ocjena zadovoljavajuća, ali ima i dosta toga što bi po mišljenju anketiranih trebalo popraviti.