Selo Živaljevina kod Rogatice – Grom u nevrijeme

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 13. октобра 2015. 058.ba

Simo Kanostrevac grom

ROGATICA – Narodno vjerovanje da poslije Ilindana i Blage Marije, a posebno u jesenjim danima, prestaju jači udari gromova, nije i pravilo. To se pokazalo ovih dana u Rogatici.

Jedno naoko obično naoblačenje u večernjim časovima koje je došlo sa Romanije izazvalo je kišu i neočekivano jaku grmljavinu. Pucalo je na sve strane, a „epicentar“ je bio u selu Živaljevina kod Rogatice, Udar je bio strahovit. Osjetili su ga ne samo žitelji ovog sela nego i cijela okolina uključujući i Rogaticu.

Posebno strašno je bilo u kući Sime Kanostrevca u samoj Živaljevini.

– Mislio sam, priča Simo, da je došao sudnji dan i da je to moj kraj. Cik munje sledio je krv u žilama. „Igrali“ su sudovi po kuhinji, muk u kući. Na sreću sve se brzo smirilo. Grmljavina je prošla i kiša prestala padati. Posljedice smo sagledali tek narednog jutra. Grom je udario u jednu šljivu u voćnjaku koga mi zovemo bašta oko 200 metara od moje kuće.

Simo Kanostrevac grom 2

– Nije to, dodaje Simo, bio uobičajeni udar. Šljiva u koju je grom udario u potpunosti je uništena. Njeni dijelovi i do veličine cjepanica letjeli su na sve strane u prečniku od preko 70 metara.

– Velika je sreća što se ovo dešavalo u večernjim časovima pa nije bilo stradalih ni ljudi ni stoke, a svega je moglo biti. Dijelom imanja gdje je udario grom često prolazim ja i moji ukućani, a ne rijetko i komšije. Uz to u bašti i okolnom dijelovima imanja svakodnevno napasam ovce, a poznato je da su ove životinje „omiljena“ meta gromova, kazuje Kanostrevac.

Inače, Kanostrevac je penzioniani električar. Radeći taj opasan posao, prisjeća se on, bio je godinama i pripadnik Civilne zaštite. U toj ulozi išao je i na seminare oko zaštite od udara struje, pa i gromova, i kroz taj period dug preko 40 godina bio je svjedok mnogih posljedica udara groma. Ali, nešto kao što se desilo šljivi u njegovom voćnjaku nije doživio i vidio.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,