Nastavljeni radovi na obnovi konaka

03.11.2015.

Konak u Cajnicu

ČAJNIČE – Radovi na obnovi starog crkvenog zdanja otpočeli su 15. oktobra ove godine i teku po planiranoj dinamici.

Do sada je, što je najvažnije, potpuno izmjenjena krovna konstrukcija, grede, rožnici, okovana daska i letve, kao i drveni potkov ispod krovova i krov prekriven novim crijepom sa 4.900 komada. Istovremeno su limari izveli limarske poslove, opšivanje zida, postavljanja vjetar lajsni, opšivanje dimnjaka te postavljanje lajsni, kuka, oluka i slivnika.

Konak u Cajnicu 2

Tako su u potpunosti prije snježnih padavina, izvedeni svi krovopokrivački radovi. Upravo zbog dobre organizacije posla ovi radovi su blagovremeno izvedeni. Istovremeno je sa mobom uklonjen sav nepotrebni materijal i očišćeno gradilište i dvorište.

Majstori i njihovi pomoćnici su drugog novembra nastavili sa izvođenjem unutrašnjih i drugih radova, a to je sanacija plafona i zidova. Pribavljen je sav potreban materijal, malter, ljepilo, mreža i otpočeli su radove na unutrašnjem uređenju ovoga predivnog zdanja.

Obnova konaka u Cajnicu 2

Radovima u ime Crkvene opštine Čajniče rukovodi protojerej-stavrofor Momir Vasiljević koji je rekao-“ Po odobrenju Eparhijskog Upravnog Odbora Mitropolije dabrobosanske otpočeli smo sanaciju ovog predivnog starog crkvenog zdanja, koje je podignuto 1937. godine. Želja nam je bila da ga obnovimo i da mu povratimo prijašnji izgled i ljepotu. Slava Gospodu, njegova ljepota se već nazire jer smo 30. oktobra završili prepokrivanje krova novim crijepom,te postavljanjem oluka i izvođenjem limarskih radova. Kako nam vrijeme ide na ruku odmah smo nastavili sa unutrašnjim uređivanjem, malterisanjem i gletovanjem zidova. Kako radovi budu odmicali sve što bude dotrajalo izmjenićemo i postaviti novo. Naravno, sa radovima ćemo početi s potkrovlja prema prizemlju i podrumu a na kraju će nam ostati električarski i vodoinstalaterski poslovi. Naša je želja da i ove radove uradimo po najnovijoj tehnologiji, da bi obnovljena zgrada imala kupatila sa tuš kabinama, uređene nus prostorije i adekvatno osvjetljenje. Ovim putem pozivamo sve one koji su u mogućnosti da nam pomognu, da svojim darom i radom i dalje pomažu adaptaciju ovog crkvenog zdanja. Radovi koje ne stignemo ove godine nastavićemo s proljeća i generalno završiti zgradu postavljanjem nove fasade, a zatim drenaže sa hidroizolacijom i uređenjem vanjskog enterijera. Zahvaljujemo svima onima koji su se odazvali svojim darom, prilogom a pogotovo onima koji su djelom pomagali, da se potrebni materijal istovara utovara i dostavlja majstorima na krov“.

Obnova konaka u Cajnicu

Posmatrajući obnovu ovog starog crkvenog zdanja stanovnici Čajniča se raduju što se ova divna zgrada obnavlja i što će se sačuvati od propadanja i od milja ovo divno crkveno zdanje nazivaju protin konak.