Materice u Čajniču – U čast srpskih majki

28.12.2015.

Materice u Cajnicu (1)

ČAJNIČE – U danima predbožićne radosti dvije nedjelje prije najradosnijeg praznika, sjećamo se srpskih majki. Srpska Pravoslavna crkva ovu nedjelju je posvetila Srpskim majkama. Majka je biće najsličnije Bogu. Majčinska ljubav je najsličnija Božjoj ljubavi. Poslije Boga najviše nas voli i najveći prijatelj nam je naša majka. Zato ovu nedjelju nazivamo Matericama. Proslavljamo ih molitveno i toplo, sa ljubavlju i pažnjom prema srpskim majkama, jer one to zaslužuju. Srpkinje majke su našu Pravoslavnu svetosavsku vjeru sačuvale. Majke Srpkinje imaju presudnu ulogu u vaspitanju i podizanju djece.

Materice u Cajnicu (2)

U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, u nedjelju 30. po duhovima na Materice služeno je jutarnje bogosluženje i Sveta Liturgija. Na kraju Svete Liturgije, tri djevojčice su u ime sve djece čestitale majkama, Materice i odrecitovale pjesmu Srpske majke. Nakon toga protojerej Dragiša Simić je u besjedi posebno naglasio značaj i ulogu majke hrišćanke i rekao da je ovo prilika da se sjetimo svih stradalnih majki, svih majki koje su tuzne i sirote, koje su u iskušenjima i da je upravo današnji dan prilika da se pomolimo Bogu i Majci nad Majkama Presvetoj Bogorodici pred Čudotvornom Ikonom Majke Božije Čajničke Krasnice, da Gospod Bog pomogne svim srpskim majkama i da ih blagoslovi.

Materice u Cajnicu (3)

Svetom tajnom pričešća pričestio se veliki broj vjernika, najviše srpskih majki. Majke Srpkinje, sa Kolom Srpskih Sestara, su za svoj praznik pripremile prigodno posluženje sa slatkišima i voćem, da bi se tako odužile i odrješile za svoj praznik.

Večernje Bogosluženje je služeno u 17,00 časova. U hramu je bilo dosta vjernika, jer je posle večernje upriličena duhovna akademija u čast srpskih majki. Ove godine, akademija je održana u Sali Svetosavskog doma. Dječiji hor „Krasnica“ pripremio je program u čast srpskih majki. Na početku programa prisutnima se obratio starješina hrama protojerej.stavrofor Momir Vasiljević i čestitao praznik Materice. Smjenjivali su se recitatori i pojci. Dječije pojanje pratio je sa svojom haronikom profesor Ljubiša Petrović. Majke su posebno dirnule dječije recitacije posvećene srpskim majkama.

Materice u Cajnicu (4)

Ljiljana Kovačević i Marija Vraneš, čitale su misli i poruke o srpskim majkama, dok su naizmjenično članovi KUD-a „Izvor“ pjevali su izvorne srpske narodne pjesme. Guslar Duško Tanović je uz gusloe pjevao pjesmu o Čudotvornoj ikoni Čajničkoj Krasnici i uz posluženje slatkišima, sokom i kolačima koje su pripremile majke dugo smo ostali uz pjesmu i zvuke harmonike u sali Svetosavskog doma.